Na zapadu ništa novo: Još jedna kriza u BiH

Na zapadu ništa novo: Još jedna kriza u BiH

Predstavnici Republike Srpske na nivou Bosne i Hercegovine obustaviće učešće u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti države BiH dok se ne usvoji novi Zakon o Ustavnom sudu BiH, bez stranih sudija. Ovo je zaključeno na hitnom sastanku svih srpskih predstavnika u državnim institucijama sa predsednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović.

Ovj stav zauzet je nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske. Prema odluci, svo poljoprivredno zemljište pripada državi, a ne entitetima. To znači da dva entiteta u BiH, Republika Srpska (RS) i Federacija BiH, imaju samo granice, ali nisu vlasnici zemljišta unutar ovih teritorijalnih linija. Vlasti Republike Srpske pobesnele sun a ovu odluku, a srpski član Predsedništva BiH i lider najveće stranke u RS, Milorad Dodik, nazvao je odluku “svojevrsnim državnim udarom”. Za mnoge političare u RS-u ova odluka znači veliku promenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Učesnici sastanka zaključili su i da je potrebna hitna sednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će se raspravljati o odlukama Ustavnog suda BiH,” rekla je predsednica RS-a Željka Cvijanović.

Na konferenciji za novinare rekla je da odluke Ustavnog suda BiH godinama štetne za interese RS, da su vrlo često izvan nadležnosti Ustavnog suda BiH i poništavaju ono što je dato Ustavom BiH.

Pored predstavnika vladajuće koalicije u RS, sastanku koji je održan u Palati RS prisustvovali su ministar poljoprivrede Boris Pašalić i predsednik Ustavnog suda RS-a Džerard Selman.

Suprotno reakcijama u Republici Srpskoj, zvaničnici Federacije BiH pozdravili su odluku Ustavnog suda navodeći da je ovo jedina normalna i pravična odluka koju Sud može da donese. Hrvatski član Predsedništva BiH i sadašnji predsedavajući, Željko Komšić, rekao je da se bilo kakve najave o neposlušnosti i odbacivanju sudskih odluka prema zakonu bilo gde u svetu smatraju aktom stavljanja sebe iznad zakona.

„Što više institucija je napadnuto, to ćemo biti odlučniji da ih branimo. Bilo koje akcije protiv Ustava BiH su neprihvatljive i nikakva buka ili psovke ne mogu promeniti odluke institucija BiH, a samim tim i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“, naglasio je Komšić.

Bošnjački predstavnici pozivaju međunarodnu zajednicu i Kancelariju visokog predstavnika da reaguju rekavši da odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama “krši Dejtonski mirovni sporazum” – što je njihovo uobičajeno ponašanje u sličnim slučajevima.

Očekuje se da će sledećeg ponedeljka biti održano posebno zasedanje Narodne skupštine Republike Srpske o ovom pitanju i da će većina poslanika odbaciti odluku Suda. Štagod to značilo…/ibna