Nacionalna aviokompanija Crne Gore u problemima

Nacionalna aviokompanija Crne Gore u problemima

Na kraju 2018. godine vodeća crnogorska aviokompanija Montenegro Airlines nagomilala je gubitke u iznosu od 89,8 miliona evra. To je drastično više od vrednosti imovine kompanije, što je rezultiralo negativnim bilansom od 51,5 miliona evra, pišu podgorički mediji .

Navodeći brojke iz revizorskog izveštaja za 2018. godinu iz podgoričke kompanije MV Consult – koji je dao rezervirano mišljenje o financijskom poslovanju aviokompanije – navodi se da je gubitak Montenegro Airlinesa lani iznosio 1,97 miliona evra, a potencijalne obveze 22,5 miliona evra.

Izvještaj revizije kaže da se gubici i obveze ne mogu finansirati iz redovnih operacija državne kompanije.

“Sposobnost kompanije da nastavi poslovanje prvenstveno zavisi od mogućnosti restrukturiranja obaveza i uspostavljanja zadovoljavajućeg stepena likvidnosti … Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja Montenegro Airlinesa ograničene su i gotovo u potpunosti zavise od podrške vlade i njenih planova za restrukturiranje”, navodi se u izveštaju.

Ali, ekonomski analitičari se slažu da je tačno da zemlja ne može zadržati finansiranje i oprostiti dugove Montenegro Airlinesa.

“Međutim, ne treba zanemariti činjenicu da smo mala država, rekao je dr Božo Mihailović, profesor Ekonomskog fakulteta i predsednik Udruženja ekonomista.

„Postoje tri opcije za rešavanje ovog pitanja. Prvo, da ostavimo da sve bude kao sada, što je za zemlju nemoguće. Druga opcija je restrukturiranje, a treća, najgora od svega, da se ide u likvidaciju. Sve tri opcije treba razmotriti vodeći računa o interesima zemlje, turizmu i ukupnoj ekonomiji“, rekao je Mihailović.

Mihailović je rekao da bi neka strana kompanija vodila računa samo o svom interesu.

„Neka strana kompanija koja bi bila spremna da preuzme MA mogla bi je ugasiti zbog, recimo, manjih prihoda i na taj način naneti znatnu štetu Crnoj Gori i njenom turizmu“, upozorava Mihailović.