Nacionalna pitanja na dnevnom redu predizborne debate

Nacionalna pitanja na dnevnom redu predizborne debate

Piše: Spiros Goutzanis

Sa projekcijom visoke simbolike i intenzivne dramatizacije, grčki premijer Alexis Tsipras stavio je nacionalna pitanja i eskalaciju grčko-turskih odnosa u središte pažnje.

Tsipras je prekinuo svoju turneju po dodekanezu da bi se vratio u Atinu i sazvao KYSEA (Odbor gčke vlade za spoljne poslove i odbranu) kako bi ispitao informacije koje su se pojavile nakon brifinga da je brod za bušenje „Fatih“ započeo bušenja u kiparskoj EEZ-u. Informacija je stigla do premijera i njegove stranke u subotu, kada je ujutro posetio Rodos i krenuo prema Halkiju. U kratkom govoru stanovnicima Chalkija, premijer je povezao finansije sa nacionalnim pitanjima, najavivši ukidanje ENPHIA na ostrvima sa manje od 1000 stanovnika, kako bi ojačao one koji „čuvaju Termopile u istočnom Egeju“. Istovremeno je upozirio Tursku da “Grčka ne preti, ali neće ni prihvatiti pretnje”. Odluka da se turneja zaustavi donesena je kada je trebao stići do Tilosa, dok je u nedelju bio u poseti Nisirosu i Kosu, dva ostrva koja premijer nije posetio u prošlosti.

Prekid turneje je objavljen u nedelju popodne, dok je premijer već bio na putu prema Atini.

Tokom boravka u Chalkiju, Tsipras je dao naznake o tome šta će slediti, uz upozorenje koje je dao Turskoj, koja “nastavlja ilegalne radnje u kiparskoj EEZ i razmišlja o daljem kretanju na sever”. Premijer je govorio o drugom turskom brodu-bušilici, z akoji ima naznaka da će se preseliti na područje Kasteloriza i da će jasno dovesti u pitanje tursko-grčke odnose. Naravno, u KYSEA-u se razgovaralo o mogućnostima i odgovarajućim potezima Grčke na vojnom i diplomatskom nivou, u slučaju da bi se zemlja morala suočiti sa svršenim činom.

Turski potez bio je “puter” u predizbornom “hlebu” Alexisa Tsiprasa. Pretpostavlja se da se u vreme nacionalne pretnje javnost okuplja oko vlade. Zbog toga je Kiriakos Mitsotakis odgovorio izjavom u kojoj je naglasio da je “dramatizacija situacije, sa sazivanjem KYSEA tokom praznika Svetog Duha, imala političku i predizbornu konotaciju.”

Premijer je još sa sastanka na Malti u predizbornu retoriku počeo uključivati  eskalaciju pretnji Turskoj. Već na samitu zemalja evropskog juga pozvao je, u konsultaciji sa Nicosom Anastasiadesom, na uvođenje sankcija od strane EU, što je činjenica koju je istakao u svojim izjavama odmah nakon toga. U stvari, ovo pitanje će biti dodatno istaknuto nakon sastanka na vrhu EU koji će se održati krajem sedmice.

Promena predizborne atmosfere izazvana osećajem nacionalne pretnje, okupljanjem oko nacionalne vlade, pa čak i minimalnim procentom u glasačkoj kutiji, važna je za SIRIZU. Kako sve ankete – koje vladajuća koalicija nakon poraza na evropskim izborima ozbiljno shvata – pokazuju komforjnu prednost ND-a, premijer i njegove kolege sastavljaju svoju „strategiju za sledeći dan“. Cilj nije da se preokrene situacija, već da se smanji jaz koji će sprečiti ND da postigne većinu u parlamentu, zajedno sa jačanjem stope SIRIZE, tako da SIRIZA ostaje i u igri formiranja vlade ali mora biti ozbiljno uzeta u obzir kao drugi politički pol. Tek tada će Alexis Tsipras odlučiti ko će biti nosilac novog levog centra koji će se pojaviti nakon izbora. Da li će to biti mutirani SIRIZA ili nova stranka. / ibna

 

Foto: PMPO / Andrea Bonetti