Nacionalni heroj blokira sporazum između Sofije i Skoplja

Nacionalni heroj blokira sporazum između Sofije i Skoplja

Ministar spoljnih poslova Bugarske, Ekaterina Zaharijeva, izjavila je da će se povući iz komisije zadužene za provedbu sporazuma za dobre susedske odnose potpisane između Bugarske i Severne Makedonije.

Ovo upozorenje dolazi nakon zahteva Bugarske da se junak Goce Delčev prihvati kao Bugarin i da se 7. oktobar ukloni kao datum sećanja na njega.

Ona je rekla da je taj datum najveća izdaja Bugarske, jer su tada bugarske vlasti isporučile njegove posmrtne ostatke Severnoj Makedoniji na osnovu sporazuma koji su Tito i Staljin postigli 1946. godine.

Portparol vlade Severne Makedonije, Muhamed Hodža, kaže da se nada da će komisija pronaći rešenje koje će pomoći uspostavljanju prijateljskih veza između dve zemlje.

“Nadamo se da će ova komisija pronaći rešenje koje će doprineti prijateljstvu između dve zemlje”, rekao je vladin funkcioner.

Goce Delcev se smatra nacionalnim herojem u Bugarskoj, ali se u Severnoj Makedoniji smatra jednim od osnivača makedonskog nacionalnog pokreta.

Istorija ove dve zemlje i jezik su već desetinama godina predstavljali prepreke. Zoran Zaev i premijer Bugarske Bojko Borisov potpisali su 1. avgusta 2017. sporazum za dobre susedske odnose, na osnovu kojeg je uspostavljena saradnja dve zemlje. / ibna /