Nade da će ove godine doći do sporazuma između Beograda i Prištine polako nestaju

Nade da će ove godine doći do sporazuma između Beograda i Prištine polako nestaju

Nada da će se dogovor između Srbije i Kosova zaključiti sporazumom sve više bledi, smatraju diplomate, uprkos snažnom pritisku SAD da se rešenje što pre postigne.

Najnovija dešavanja sa smenom Albina Kurtija u stvari ne znače mnogo za dijalog Beograda i Prištine jer je potrebna nova Vlada na Kosovu, dok ni pandemija koronavirusa ne deluje stimulativno za nastavak pregovora.

S obzirom na trenutnu situaciju, očekuje se da će izbori u Srbiji biti odloženi na ozbiljan period, ali će se morati održati 60 dana nakon ukidanja vanrednog stanja.

Pored toga, preko leta stvari postaju sporije, dok na Kosovu tek treba formirati Vladu.

Sjedinjene Države, koje su bile veoma aktivne na Kosovu, u novembru ulaze u izborni period, što je faktor koji predstavlja još jedno sredstvo odvraćanja od bilo kakvog rešenja koje treba postići . Važno je napomenuti da mnoge stranke u Vašingtonu nisu zadovoljne ulogom američke dipolmatije u kolapsu Kurtijeve Vlade,

Prvi razgovori o formiranju Vlade počeće 1. aprila

Kosovski predsednik Hashim Thaci pozvao je Albina Kurtija da započne konsultacije u sredu, 1. aprila, o formiranju nove Vlade u svojstvu lidera pobedničke stranke na poslednjim izborima.

Pokret Samoopredeljenje, čiji je lider Kurti, najavio je da neće učestvovati u procesu i traži da se održe novi izbori. / ibna