NaslovnicaAlo.rsNAJDOMAĆIN Aleksandar iz Gornje Lomnice gaji mangulice, obnovio je dedino imanje i...

NAJDOMAĆIN Aleksandar iz Gornje Lomnice gaji mangulice, obnovio je dedino imanje i dokupio susedno jer želi da se bavi poljoprivredom na tradicionalan način

Objavljeno:

– Gajim preko 50 mangulica, tradicionalne srpske svih uzrasta. Mangulice se slobodno kreću u ograđenom prostoru, a vodu piju iz potoka koji protiče preko parcele. Svinje puštam na ispašu i žir kao što su to radili naši preci. Imam i više od 100 kokošaka i 35 košnica pčela. Koke se slobodno kreću na imanju, pa mogu slobodno da kažem da sam zakoračio u organsku proizvodnju – kaže Aleksandar.

Kako se Gornja Lombnica nalazi na oko 400 metara nadmorske visine, Aleksandar kaže da su to idealni uslovi za proizvodnju bagremovog meda.

Sve proizvode prodaje na kućnom pragu, a od nedavno preko svoje stranice na Fejsbuku radi i dostavu na kućnu adresu.

– Na imanju od 5 ha mi pomaže cela porodica, otac Vitomir , majka Katica i supruga Marijana koja je trenutno najviše posvećena detetu. Sve što proizvedem na imanju prodam jer su moji proizvodi po rečima kupaca izuzetno kvalitetni.

Ne samo da je obnovio dedino imanje već je dokupio i susedno jer planira ozbiljno da se bavi poljoprivredom na jedan tradicionalan način.

Aleksandar je takođe među kandidatima u izboru za “Najdomaćina 2023”.

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu “ličnu kartu”.

*Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo u vlasništvu je Aleksandra Jovanovića

*Mesto: Jug Srbije, selo Gornja Lomnica

*Naziv farme: “PG Jovanović Gornja Lomnica”

*Delatnost: Uzgoj mangulica na tradicionalan način. Gajenje kokošaka u slobodnom prostoru i proizvodnja meda. Obrađuje 5 ha svoje zemlje.

*Dalja prerada: Ne

*Mreže: Fb Mangulice-Gornja Lomnica

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal 💃🏽💃🏽💃🏽💃🏽#alo #alonovine #alodnevnenovine #fyp #foryou #foryoupage #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound – Alo_portal

 

 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave