Najveća elektrana na biogas u Evropi nalazi se na Balkanu

Najveća elektrana na biogas u Evropi nalazi se na Balkanu

Kompanija “Selective” najavila je pokretanje izgradnje elektrane na biogas u Farsali u Grčkoj, ističući da je to najveća elektrana ove vrste u Evropi.

Ukupna investicija za izgradnju elektrane dostigla je 17,5 miliona eura.

Od toga je 10,5 miliona evra došlo iz programa „Jessica“ kojim upravlja Piraeus banka, dok je ostatak lično ulaganje akcionara kompanije.

To je najveća jedinica te vrste u Evropi i nalazi se na privatnom području kompanije “Selective”, na teritoriji lokalne zajednice Vamvakous, Zajednica opština Polidamanta, Opština Farsala, Regionalna jedinica Larisa i Region Tesalije.

Energetska jedinica, instalirana na 6MV i sa maksimalnom izlaznom snagom od 5.252 MVe, proizvodiće električnu energiju na bazi biljnog i životinjskog otpada, koja će dolaziti sa oko 100 stočarskih i prerađivačkih pogona u široj regiji.

Napominje se da investicija kompanije “Selective” za izgradnju elektrane na biogas označava „okretanje“ kompanije ka energetskom sektoru, dok se od punog funkcionisanja jedinice očekuje da će “Selective” kompanija imati prihode od oko osam miliona evra i zaradu od dva miliona evra.

Delatnost kompanije “Selective” obuhvata širok spektar aktivnosti, od početne do završne obrade te prodaje svih vrsta prediva./ibna/