Nakon izjave Alana Duncana o Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra izbila kriza između Kipra i Velike Britanije

Nakon izjave Alana Duncana o Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra izbila kriza između Kipra i Velike Britanije

Anastasiades treba da razgovara sa Mei, zvaničan protest britanskoj vladi

Napisao: Michalis Michael

Domaća politička scena Kipra pretvorila se u polje intenzivnog sukoba, nakon neočekivane i neugodne izjave britanskog ministra za Evropu, Sir Alana Duncana. Britanski ministar, u svom govoru u utorak u Donjem domu, opisao je Ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ) Kipra kao oblast “spornog suvereniteta”, rekavši da se u takvim područjima ne bi trebalo izvoditi bušenje. Ova izjava došla je kao odgovor na pitanje o ilegalnim aktivnostima Turske unutar kiparske EEZ-a, tokom pitanja o vanjskopolitičkim pitanjima. Konkretno, britanski laburistički poslanik, Pampos Charalampous, pozvao je ministre spoljnih poslova da osude odluku Turske o pokretanju bušenja nafte i gasa u teritorijalnim vodama Kipra i da pozovu Ankaru da odmah povuče svoje brodove iz kiparske EEZ.

Duncanovu izjavu je sledila snažna reakcija predsednika Republike Kipar Nicosa Anastasiadesa, prema izvorima bliskim kiparskom predsedniku, koji je podsetio na stav Alana Duncana u Crans-Montani, a koju je tadašnji grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kotzias, osudio. „Stav Alana Duncana ne odražava pravu politiku koju bi Velika Britanija trebala slediti,“ rekao je predsednik Republike. Tokom svog dolaska na Generalnu skupštinu OEB-a, i zamoljen da komentariše izjave britanskog visokog funkcionera, predsednik Republike je rekao da je „gospodin Alan Duncan bio i ostaje neprihvatljiv. Odgovarajuće protestno pismo će biti upućeno premijeru, jer mislim da njegov stav ne odražava pravu politiku koju bi Velika Britanija trebala slediti, sa svim njenim interesima na Kipru, dok je podrška koju Britanija ima u ključnom periodu je bez presedana, čak i od naše male zemlje koja ima isti glas kao i ostali”.

“Nije prvi put da se spomenuto džentlmensko ponašanje evidentira”, dodao je kiparski predsednik. Na pitanje da li se radi o ponašanju sličnom onome što je gospodin Dancan izlagao u Crans-Montani”, predsednik je odgovorio: “svakako da“.

Izjava Ministarstva spoljnih poslova

Ministarstvo vanjskih spoljnih izdalo je u utorak saopštenje u pokušaju da pojasni stav koji je Sir Alan Duncan izneo u Donjem domu. Saopštenje je objavljeno kao odgovor na govor pro-kiparskog konzervativnog predstavnika iz severnog Londona Mikea Friera, koji je zatražio pojašnjenje o Duncanovog stava u ime Nacionalne kiparske federacije Ujedinjenog Kraljevstva. Izjava britanskog ministarstva inostranih poslova počinje ponovljenim rečima ministra Evrope: “Stav Ujedinjenog Kraljevstva je da, prema Konvenciji UN-a o pravu mora, istražno bušenje ne može biti provedeno u bilo kojoj oblasti u kojoj je suverenost sporna ”.

„Priznajemo suvereno pravo Republike Kipra da eksploatiše naftu i gas u svojoj međunarodno dogovorenoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Verujemo da bi naftu i gas sa Kipra trebalo koristiti za dobrobit svih Kiprana, kako je to već rekao Ministarstvo spoljnih poslova. Akteri kiparske zajednice istakli su da izjava nije dovoljno jasna, uprkos činjenici da je namera bila da se pojasni britanska pozicija.

Alan Duncan u Krans Montani

Kao što je već pomenuto, nije prvi put da se kiparska diplomatija suočava sa ovim britanskim funkcionerom. Tokom sastanka o kiparskom problemu u Švajcarskoj, a posebno u Krans-Montani, kiparske diplomate su verovale da je učešće Duncana u diskusijama sve druge učesnike odvraćalo od uspeha i da je zadržao pro-turski stav, gotovo bez uzdržavanja.

Njegov stav je tada naveo grčkog ministra spoljnih poslova, Nikosa Kotziasa, da kaže da će se Grčka sećati Duncanovih stavova kada dođe vreme da se razgovara o Brexitu.

Među zabeleženim reakcijama je i ona iz Nacionalnog kiparskog saveza Ujedinjenog Kraljevstva, koji poziva britansku vladu da pozove Tursku da povuče svoje ratne brodove i brodove za bušenje iz EEZ Kipra. Isti poziv su raspisali Laburistička stranka, Nacionalna škotska stranka, konzervativni poslanici, Tereza ​​Villiers, Metju Oford, Sir Roger Gale, Julian Knight i laburistički poslanik Pambos Charalampous./ibna