Nakon petogodišnje restauracije, Turska u četvtak otvorila manastir Sumela

Nakon petogodišnje restauracije, Turska u četvtak otvorila manastir Sumela

Turska je u četvrtak za posetioce otvorila manastir Sumela u crnomorskoj provinciji Trabzon nakon završetka restauracije duge više od pet godina.

Takođe poznata kao manastir Majke Marije, ili Device Marije, isklesan je u steni u šumovitom području na padini planine Karadag u Macki – 300 metara iznad doline Altindere.

“Prošle godine smo sezonu završili sa približno 16 miliona turista i prihodom od 12 milijardi dolara”, rekao je novinarima ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy nakon ceremonije otvaranja.

„Mislim da ćemo ovu godinu završiti sa 25 miliona turista i prihodom od preko 20 milijardi dolara Ako ne dođe do ozbiljne promene uslova i ne suočimo se sa novim talasom zaraze virusom“, rekao je on.

Manastir je veoma važno mesto za turizam u crnomorskom regionu i Trabzonu. Zbog toga je delimično otvoren 2019. godine, navodi Ersoy.

Rekao je da postoje vrlo važne freske u različitim delovima manastira. U tim oblastima se nastavljaju radovi na bojenju i revitalizaciji.

Obnova veličanstvenog manastirskog kompleksa započela je u februaru 2016. godine, a završena je u dve faze nakon uređenja, istrage i jačanja geološkog i geotehničkog održavanja stena što je koštalo od oko 57 miliona turskih lira (6,53 miliona dolara), saopštila je provincijska Uprava za kulturu i turizam.

Manastir, koji je uvršten na UNESCO-ov privremeni spisak svetske baštine, nakon 88-godišnje pauze ponovo je otvoren za verske obrede 15. avgusta 2010. godine, uz dozvolu Ministarstva kulture i turizma.

Najvažniji verski turistički centar u zemlji zatvoren je 2015. godine zbog rizika od pada stena sa planine Karadag.

Delimično je ponovo otvoren za posetioce u maju 2019. godine nakon više od tri godine napora na restauraciji. / Ibna

Izvor: Agencija Anadolu