Nakon posete Severnoj Makedoniji, Aleksis Tsipras se suočio sa političkim izazovima u Grčkoj

Nakon posete Severnoj Makedoniji, Aleksis Tsipras se suočio sa političkim izazovima u Grčkoj

Povratak grčkog premijera iz istorijske posete Sjevernoj Makedoniji označava niz političkih događaja i izazova za vladu. Pošto se zemlja sada konačno kreće pravo prema evropskim ali i lokalnim izborima, stranka Aleksisa Tsiprasa zalaže mnogo toga:

Stvaranje fronta levičara, progresivnih, socijaldemokratskih i ekoloških snaga i izvršilaca, sa ciljem da se potvrdi izborna pobeda i nova vlada koja će se kretati u progresivnom pravcu, protiv Nove demokratije i Kiriakosa Mitsotakisa, koji nastavlja da se održava, barem po anketama, na prvom mestu.

Konstitutivna sednica saveza pod nazivom “SIRIZA-progresivni savez” će se održati u subotu u Atini, gde se organizuje nacionalni sastanak progresivnih snaga. Prema informacijama, bira se zajednička izborna komisija, dok će se objaviti i politička deklaracija. Tim povodom će biti održana konferencija za štampu u centralnom hotelu u Atini.

U međuvremenu, do subote se očekuje da će biti objavljena dodatna imena za učešće SIRIZA u evroizborima. Među njima bi, kako se očekuje, trebali da budu ministrica turizma Elena Kountoura i bivši zamenik stranke To Potami, Sp. Danelis.

Progresivni front, ekonomija i dešavanja na sudovima su u epicentru

Aleksis Tsipras će pokušati da pošalje poruku o jedinstvu i oporavku, sa ciljem izborne pobede progresivnih stranaka protiv strogosti i krajnje desnice, jer SIRIZA i vlada veruju da će se ankete pokazati netačnima. Istovremeno, pozitivnoj atmosferi će doprineti odluka Evrogrupe 5. marta, koja će, prema svim indikacijama, odobriti isplatu tranše od 970 miliona evra iz profita grčkih obveznica.

Istovremeno, SIRIZA očekuje razvoj događaja u vezi sa krivičnim delima za kreditiranje banaka ND i PASOK-a, dok se iz sudskih izvora saznaje da će doći do razvoja i rezultata sudske istrage o skandalu Novartisa, koja se odnosi na moguću umešanost bivših ministara ND i PASOK / IBNA