Nakon što su Regan i Bajden događaje iz 1915. godine okarakterisali kao genocid nad Jermenima -reakcije iz Turske

Nakon što su Regan i Bajden događaje iz 1915. godine okarakterisali kao genocid nad Jermenima -reakcije iz Turske

Izjave američkog predsednika Joea Bajdena, koji karakteriše događaje iz 1915. godine koji su se dogodili u Turskoj kao genocid, izazvale su snažne reakcije u turskom političkom rukovodstvu.

Naravno, ovo nije prvi put da se američki predsednik jermenski genocid naziva genocidom, jer je 1981. tadašnji američki predsednik Ronald Reagan o događajima takođe govorio kao genocidu. Naravno, ovi izveštaji se ne smatraju priznavanjem jermenskog genocida, jer je potrebno glasanje u Kongresu koji čine Predstavnički dom i Senat.

U izjavi o 106. godišnjici 1915. godine, Joe Biden se dva puta naziva genocidom.

„Svake godine na današnji dan sećamo se života svih onih koji su stradali u jermenskom genocidu iz osmanskog doba i obavezujemo se da ćemo sprečiti takva zverstva. Počev od 24. aprila 1915. godine, kada su osmanske vlasti uhapsile jermenske intelektualce i vođe zajednica u Istanbulu, milion i po Jermena je deportovano, zaklano ili ubijeno u kampanji istrebljenja. Sećamo se žrtava, strahote onoga što se dogodilo nikada se neće izgubiti u istoriji. I mi ih se sećamo kako bismo uvek mogli da budemo na oprezu protiv užasavajućeg dejstva mržnje u svim oblicima“, rekao je Bajden u izjavi.

Pažljiva, ali vrlo jasna izjava američkog predsednika, gde on 1915. godinu ne povezuje sa sadašnjom Turskom Republikom, već sa osmanskim periodom, uznemirila je političko vođstvo Turske.

Odmah je reagovao ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, koji je u ličnom nalogu na Tvitteru napisao da “Reči ne mogu da menjaju ili prepisuju istoriju. Nemamo šta da naučimo o našoj istoriji od nekog sa strane. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu izjavu koja se zasniva isključivo na populizmu “.

Direktor komunikacija Fahrettin Altun rekao je: „Turska snažno odbacuje i najoštrije osuđuje izjavu američkog predsednika Joea Bidena koji događaje iz 1915. godine karakteriše kao genocid. Smatramo ovu izjavu, koja nema bilo kakav pravni i naučni legitimitet, nevažećom”.

Sasvim je jasno da se pomenuta izjava, koja podržava neosnovane klevete jermenske dijaspore, zasniva na unutrašnjim političkim kalkulacijama Sjedinjenih Država. „Ovaj napor, koji će nesumnjivo imati suprotan efekat, neće uspeti samo da pomogne Jermenima da se izvuku iz svoje nevolje, već i da služi američkim interesima“, rekao je Fahrettin Altun u podužoj izjavi.

Predsednički savetnik Ibrahim Kalin ocenio je izjave američkog predsednika nečuvenim. „Sledećih dana i meseci biće reakcija različitih oblika i vrsta i stepena“, rekao je Kalin za Rojters.

„Sve što radimo sa SAD-om biće pod plaštom ove vrlo nesrećne izjave“, nastavio je Kalin, dodajući da se očekuje da će turski parlament dati izjavu u ponedeljak, dok američka izjava neće pružiti pravni osnov za moguće tvrdnje i rehabilitaciju. / ibna