Nakon svega, 13 “udvarača” za Belene

Nakon svega, 13 “udvarača” za Belene

Ukupno trinaest kompanija izrazilo je interesovanje za učešće na tenderu za izgradnju nuklearne elektrane Belene. Imena kandidata objavila je bugarska ministrica energetike, Temenuzhka Petkova.

Imena prvih sedam “udvarača” bila su poznata ranije.

Među njima su ruski Rosatom, kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC) te korejska Hidro i nuklearna Kompanija.

Kasnije su u bitku ušle i nemačka kompanija Bektron-Liaz-Engineering kao i tri druge kompanije sa sedištem u Bugarskoj.

Francuski Framatome i američka kompanija General Electric izrazili su želju da obezbede potrebnu i odgovarajuću opremu, kao i da pokriju sredstva za izgradnju projekta.

Severna Makedonija je takođe izrazila interesovanje za učešće u investicionoj šemi, potpisivajući transnacionalni sporazum za buduću kupovinu električne energije.

Još dve kompanije iz Bugarske, Atomenergoremont AD i Grand Energi Distribution EOOD, takođe su izrazile interesovanje za sticanje manjinskog dela dionica.

Namera za obnovu i ponovno pokretanje rada fabrike postoji od 2012. godine, ali Sofija je bila prisiljena da ponovo razmotri odluku kada je od Bugarske zatraženo da vrati 600 miliona evra ruskom Atomstroiekport-u, bivšoj podružnici Rosatoma, koja je pobedila na prethodnom tenderu i već je započela radove.

U maju, Sofija je ponovo pokrenula proces otvaranjem novog tendera, tražeći strateškog investitora za projekat.

Prema postojećim planovima, nuklearna elektrana Belene biće spremna da radi najkasnije za deset godina, od sada.

U narednih 90 dana radna grupa Ministarstva energetike, Nacionalne elektroprivrede EAD i Operatora elektroenergetskog sistema EAD će sačiniti spisak kompanija kojih se ovo tiče. / ibna