Napadač na novinara osuđen na sudu u Banja Luci

Napadač na novinara osuđen na sudu u Banja Luci

Sud u Banja Luci osudio je u petak 32-godišnjeg Marka Čolića na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića (37).

Zajedno sa Nedeljkom Dukićem (28), Čolić je 26. avgusta prošle godine u Banja Luci napao novinara BNTV. Napad je izazvao ogorčenje i proteste među novinarima koji su se okupili kako bi izrazili podršku Kovačeviću.

Motiv napada tek treba utvrditi, kao i ime onoga ko je naručio napad.

Čolić je proglašen krivim jer je zajedno s Dukićem, koji je još uvijek u begu, brutalno pretukao Kovačevića metalnim šipkama 26. kolovoza 2018. godine u naselju Obilićevo u Banja Luci.

Pre nekoliko dana Tatjana Ninković, okružni javni tužilac, iznoseći završnu reč, predložila je Sudskom veću da Čolić bude proglašen krivim za pokušaj ubojstva, dok je odbrana izjavila da nije kriv.

“Nesporno smo dokazali da je Čolić počinio krivično djelo pokušaja ubistva na Kovačevića. Kovačević je dva puta prepoznao Čolića kao osobu koja mu je došla s prednje strane i udarila ga po glavi šipkom”, kazala je Ninković tokom završne reči.

Potom je podsetila da je svedok Darko Savić, tokom svedočenja, potvrdio da je vozio Čolića na stadion FK “Naprijed”, u blizini kojeg je novinar bio napadnut veče ranije. Ovaj dolazak, istakao je Ninković, može se vidjeti na snimku video nadzora.

“Činjenicu da je Čolić je to uradio, potvrdio je i DNK test. Na metalnoj šipki kojom je prebijen Kovačević nalazi se Čolićeva DNK”, rekla je pre nekoliko dana Ninković.

S druge strane, Gordan Jovišević, advokat Čolić, rekao je u završnoj reči da nije dokazano da je Čolić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Kovačevićje rekao da neće komentarisati presudu.

“Pre svega, drago mi je što je ovo konačno završeno, bez obzira na kaznu, jer mi je cijeli taj proces teško pao i učinio me stresnijim i frustriranijim od te kobne noći 26. kolovoza prošle godine”, rekao je novinar BNTV Kovačević .

“Važno je da je pravda zadovoljna, u kojoj meri, ostaje da se vidi, jer još uvijek nemamo imena naručitelja. Nesporna činjenica je da Čolić nije imao lični motiv za pokušaj ubistva, zajedno sa svojim saradnikom. Neko drugi, ko je to naredio, još je nepoznat, a nadam se da će biti otkriven u narednoj istrazi, ali na određeni način, sumnjam da će ići prema tom rešenju“, rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, ipak ostaje jedna važna poruka.

“Poruka je važna, koliko i kazna, i svaki budući potencijalni napadač na novinare će dvaput razmisliti prije nego što počini tako nešto”, naglasio je Kovačević.