back to top
NaslovnicaAlo.rsNapadi stršljenova na ljude uzrokuju porast poziva hitnoj pomoći zbog ujeda insekata.

Napadi stršljenova na ljude uzrokuju porast poziva hitnoj pomoći zbog ujeda insekata.

Kako toplije vrijeme pogoduje razmnožavanju i brojnosti stršljenova, u posljednje vrijeme sve se češće mogu naći u voćnjacima, domovima, ali i u gradskim sredinama, zbog čega je Hitna pomoć u Beogradu u posljednjih nekoliko dana imala više poziva.

Ivana Stefanović, PR Hitne pomoći, kaže za Alo! da otrov stršljena  nije jači nego otrov običnih osa ili pčela, ali ne znamo da li smo alergični.

– Kod ujeda stršljena se nikada ne zna. Neko može odreagovati na prvi ujed, neko na deseti, ili ne odreagovati nikada. Ukoliko je ujed lokalni, najčešće to bude ruka, potrebno je samo staviti hladnu oblogu, izvaditi žaoku i svakako je preporuka da se ode kod doktora – kaže doktorka Stefanović.

- Advertisement -

Stefanovic hitna

Ona ističe da postoje simptomi koji su važni i na koje mora da se obrati pažnja.

– Ako nema gušenja, nesvjestice, malaksalosti, bledila, koji inače nastupaju brzo nakon ujeda stršljena, nema razloga za paniku. Ali, ako su svi ovi simptomi prisutni, važno je brzo reagovati, i tu je vrijeme ključno – zaključila je dr Stefanović i dodala da bi u porodicama s djecom trebalo izbjegavati saksije sa cvijetom na terasama, a da bi na prozore trebalo postaviti zaštitne mreže kako ne bi mogli da uđu u stan ili kuću.

Iako bi, pre svega, trebalo da otkrijemo gnijezdo, stručnjaci za deratizaciju upozoravaju da ga nikako ne uništavamo na svoju ruku, jer takva intervencija može biti veoma opasna. Stršljenovi tada napadaju zajedno, pa je neophodno obratiti se stručnim licima za pomoć.

Ovi insekti imaju složeniji vid od nas, stvari vide drugačije i često ih mogu privući određeni predmeti uključujući i odjeću neke osobe. Jarke boje poput žute više ih privlače.

- Advertisement -

Ne preporučuje se ni nošenje široke odjeće kako se ove leteće napasti ne bi zavukle unutar nje i dodatno se uznemirile. Dalje, važno je izbjegavati i mirise koje vole, a to su oni s cvjetnim i voćnim notama.

Ako vidite gnijezdo ili roj insekata, izbjegavajte ga u širokom luku i nikako ne mašite rukama da ih ne biste dodatno uznemirili. Takođe, ne tresite stare grane stabala jer se oni često gnijezde baš tu.

Ne mlatite rukama, krenuće roj!

– Moramo da budemo apsolutno smireni čak i kada nam stane na ruku da ga lagano izbacimo napolje, da ne mlataramo, da ne pokušamo da ga isteramo ili ubijemo. Ako krenemo da ga isterujemo, da mlatimo, videćemo odjednom veliki broj stršljena, odnosno svi njegovi prijatelji iz tog gnijezda dolaze da mu pomognu – upozorila je doktorka Biserka Obradović na TV Prva.

biserka strsljen

Pazite se stršljena u voću!

Ono što mnogi ne znaju, a na šta takođe upozorava doktorka Obradović, jeste slučaj da se stršljen zavuče u voće! – Vrlo često je mnogo opasnije da nam se stršljen nađe u nekom voću. On voli jarke boje, tako da može da se desi, ako neko recimo na terasi drži voće raznih boja, da se nađe na voćki – kaže doktorka Obradović.

Kako kaže, možemo da ga pojedemo i tu nastaju problemi! – Može doći do anafilakse. Kod manje od 10 odsto ljudi dolazi do neke veće alergijske reakcije kod uboda stršljenova – rekla je doktorka za Prva TV.

Anafilaksa je teška alergijska reakcija koja brzo nastaje i razvija se i može da uzrokuje anafilaktični šok s mogućim smrtnim ishodom.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Izvor: ( www.alo.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

KEJT PRAJS TVRDI DA JE ŽRTVA NAPADA KISELINOM: “Jedva čekam da se iselim odavde”, prelazak iz vile u štalu (FOTO)

Na svom instagram profilu Kejti Prajs iznijela je tvrdnje da su vandali provalili u...

HIT VIDEO: Dečko na maturu došao obučen kao baka, sa sobom poveo i svoja dva “UNUKA” (VIDEO)

Momak iz Bijeljine nasmejao je region kada je na maturskoj večeri Poljoprivredne i medicinske...

GRUPA TINEJDŽERA ZADIRKIVALA SIN NJEGOVOG KOMŠIJE: Komšije otkrivaju šta se desilo u parku na Voždovcu, Mijatović umro u Urgentnom

Đorđe Mijatović (37), brat potpredsjednika vlade Federacije Bosne i Hercegovine Vojina Mijatovića, jučer je...

KEJT PRAJS TVRDI DA JE ŽRTVA NAPADA KISELINOM: “Jedva čekam da se iselim odavde”, prelazak iz vile u štalu (FOTO)

Na svom instagram profilu Kejti Prajs iznijela je tvrdnje da su vandali provalili u...

HIT VIDEO: Dečko na maturu došao obučen kao baka, sa sobom poveo i svoja dva “UNUKA” (VIDEO)

Momak iz Bijeljine nasmejao je region kada je na maturskoj večeri Poljoprivredne i medicinske...