Napredak u kontaktima posrednice Lute, ocenio zamenik portparola generalnog sekretara UN

Napredak u kontaktima posrednice Lute, ocenio zamenik portparola generalnog sekretara UN

Komisija je spremna za kiparski problem

Autor: Michalis Michael

Zamenik portparola Generalnog sekretara UN, Farhan Haq, rekao je da je u kontaktima specijalne posrednice Generalnog sekretara UN za Kipar, Jane Holl Lute, sa raznim partnerima, postignut napredak, ali da još uvek nema šta da se objavi.

Na pitanje da li je bilo napretka a sastancima o kiparskom problemu, Haq je rekao da “Danas nema vesti o Kipru. Jane Holl Lute je u kontaktu sa raznim stranama. Ako budemo imali šta da objavimo, učinićemo to, ali ona u ovom trenutku radi sa partnerima. Nadam se da se radi o napretku u dobrom pravcu, ali još uvek nemamo šta da objavimo,” rekao je on.

Istovremeno, Evropska Komisija kaže da je spremna da pruži pomoć u pregovorima oko rešenja kiparskog problema, kao što je to radila i u prošlosti izražavajući “poverenje u jaku volju lidera da stave tačku na dugogodišnje pitanje Kipra”.

Konkretno, portparol Komisije, na pitanje CNA, rekao je da je “od kada je postao predsednik Komisije, Jean-Claude Juncker pokazao lični interes za ujedinjenje Kipra i  Komisija aktivno podržava proces rešenja problema. Komisija u kontinuitetu podržava i prati razgovore o rešenju pod okriljem UN, i spremni smo da to radimo i u buduće. Imamo poverenja u jaku volju lidera da stave tačku na dugogodišnje pitanje Kipra,” rekao je on./ibna