“Napredna alijansa” optužuje Trampa i Erdogana

“Napredna alijansa” optužuje Trampa i Erdogana

Četrnaest poslanika u Evroparlamentu iz redova Socijalista, Zelenih i stranaka levice izdali su zajedničko saopštenje u kojem osuđuju tursku vojnu invaziju na severoistočnu Siriju.

To su poslanici koji aktivno podržavaju inicijative za zajedničku akciju i prate isti kurs naprednih snaga u “Klubu naprednih stranaka”. U izjavi su podcrtali da su “akcije predsednika Erdogana kriminal, a Tramp se pojavljuje kao saučesnik”, te istovremeno izražavaju podršku “kurdskim demokratskim snagama”.

“Osuđujemo odluku predsednika Trampa da napusti sirijske demokratske snage, koje su platile veoma visoku cenu u borbi protiv ISIL-a i pokazale primere hrabrosti,” naglasili su u izjavi. Takođe su istakli zabrinutost za buduću destabilizaciju regiona i ponovno pojavljivanje ISIL-a.

U međuvremenu, sve više država oštro reaguje na turske akcije, a pitanje vojne intervencije i kršenja sporazuma u istočnom Mediteranu će biti na dnevnom redu Samita EU. Očekuje se da će grčki premijer Mitsotakis govoriti na ovu temu i objasniti potrebu uvođenja sankcija, dok će bivši premijer Alexis Tsipras takođe izneti svoje mišljenje o ovoj gorućoj temi na pred-sastanku evropskih Socijalista i Demokrata./ibna