Nastavak pregovora sa Prištinom najranije u decembru, kaže Vučić

Nastavak pregovora sa Prištinom najranije u decembru, kaže Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će “u najboljem slučaju” pregovori sa Prištinom biti nastavljeni u decembru.

“Teško da možete da očekujete (nastavak pregovora) pre održavanja izbora na Kosovu koji će, verujem, biti 6. oktobra. To znači u najboljem slučaju početak decembra, ali pre toga važno je da se govori o ukidanju taksi”, rekao je Vučić za TV Prva u Njujorku. Vučić se u Njujorku u utorak sastao sa državnim sekretarom SAD Majk Pompeom.

Vučić je kazao da je “status kvo nemoguć” i da je bitno očuvati mir jer kako je dodao “jedna puška kad opali niko grmljavinu topova neće moći da zaustavi, a to ne treba nikome”. On je ponovio da je dobio podršku od SAD da Kosovo ukinu takse na uvoz robe iz Srbije. Vučić je kazao da je sastanak sa Pompeom trajao duže i da to govori da su razgovori bili ozbiljni i odgovorni.

“Za mene je to bio veoma važan i poučan sastanak, čini mi se da razumem i bolje i više poziciju SAD, njihove strepnje i strahove, kao što mi se čini i da oni razumeju naše strahove i strepnje mnogo bolje”, rekao je Vučić.

On je rekao i da SAD ne menjaju svoju poziciju po pitanju nezavisnosti Kosova, ali “otvaraju neka vrata i dobro razumeju potrebu i neophodnost postizanja dogovora u kojem Srbija ne bi bila ponižena i interesi Srbije ne bi bili nipodaštavani”.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je tokom susreta sa predsednikom Srbije ohrabrio Srbiju da se fokusira na svoj strateški cilj, članstvo u EU.

Takođe, kako stoji u saopštenju Stejt departmenta, Pompeo je rekao i da Srbija treba da se usredsredi na obnavljanje dijaloga sa Prištinom.

Pompeo i Vučić su razgovarali o “zajedničkoj viziji stabilnog, bezbednog i prospreritetnog Zapadnog Balkana, kao i o nastavku američke podrške Srbiji na putu ka Evropskoj uniji”. “Državni sekretar Pompeo je ohrabrio Srbiju da se fokusira na postizanje tog streteškog cilja ubrzanjem reformi, kao i da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Pompeo je ponovio da obe strane treba da izbegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije i da se angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti koji su neophodni da bi se postigao dogovor i iskoristili potencijali obe zemlje.