Nastavlja se “rat” oko stranih sudija u Ustavnom sudu BiH

Nastavlja se “rat” oko stranih sudija u Ustavnom sudu BiH

Spor srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika sa ostala dva člana tročlane institucije, predsedavajućim Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, nastavlja se sa optužbama za “neustavno delovanje”. U stvari, iz poslednjeg razvoja događaja može se zaključiti da Dodik pokušava poslati loptu na međunarodnu teritoriju i u ovaj slučaj uključiti Evropski sud za ljudska prava.

Dodik predsedniku Evropskog suda za ljudska prava Linosu Aleksanderu Sicilijanosu uputio pismo u kojem ga obaveštava da nije upoznat sa njegovom namerom da kandiduje Angeliku Nusberger na mesto međunarodnog člana Ustavnog suda BiH. Dodik podseća da Član 6 tačka 1a Ustava BiH nalaže da predsednik Evropskog suda bira tri člana Ustavnog suda BiH “nakon konsultacija sa Predsedništvom BiH”.

“Željko Komšić, trenutni predsedavajući Predsedništva BiH, nije me obavestio o Vašem pismu od 18. novembra 2019. godine i o Vašem izboru gospođe Nusberger kao kandidata za poziciju člana Ustavnog suda BiH, kao ni o Vašem zahtevu da se, u skladu sa Ustavom BiH, konsultujete sa Predsedništvom BiH u vezi sa Vašim izborom kandidata”, naglasio je Dodik u pismu.

Dodik dodaje da ga Komšić nije obavestio ni o svom pismu koje je uputio predsedniku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Sicilijanosu, 20. decembra prošle godine u kojem je naveo da će obaviti potrebne konsultacije sa ostala dva člana Predsedništva u skladu sa Ustavom BiH.

“Komšić se nikada nije konsultovao sa mnom, niti, koliko mi je poznato, sa Šefikom Džaferovićem, iako je bio dužan da to uradi u skladu sa Poslovnikom o radu Predsedništva BiH i Ustavom BiH”, naveo je Dodik u pismu Sicilijanosu.

Dodik je konstatovao da je Komšić, propuštajući da o svom pismu i njegovom sadržaju informiše druga dva člana Predsedništva, najozbiljnije prekršio Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsedništva BiH i stvorio opasan presedan koji je doveo u pitanje normalno funkcionisanje Predsedništva BiH.

“Na ovaj način doveo je u pitanje imenovanje gospođe Nusberger za člana Ustavnog suda BiH, jer se Predsedništvo BiH nikada formalno nije izjasnilo o Vašem predlogu”, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Pre nekoliko dana, Dodik je pitanje Sicilijanovog pisma postavi na sednici BiH Predsedništva ali je Komšić odgovorio da “druga dva člana ne otvraju poštu”.

U međuvremenu, nacrt Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji ne predviša strane sudije, poslan je u parlamentaru procedure./ibna