Nastavljamo da insistiramo na dijalogu, kaže kiparski predsednik Anastasiades

Nastavljamo da insistiramo na dijalogu, kaže kiparski predsednik Anastasiades

Obratio se prisutnima na svečanom ispraćaju grčkog ambasadora na Kipru

Autor: Michalis Michael

Nastavljamo da se borimo i insistiramo na dijalogu, rekao je juče kiparski predsednik Nicos Anastasiades, naglašavajući da u cilju napretka zemlje mora biti postignuto mirno rešenje koje je u potpunosti u skladu sa međunarodnim zakonima i evropskim principima i vrednostima. Obraćajući se prisutnima na svečanom ispraćaju grčkog ambasadora, Eliasa Fotopoulosa, u ambasadorovoj rezidenciji u Nikoziji, Anastasiades je govorio o bratskim vezama sa odlazećim ambasadorom i njihovoj izvanrednoj saradnji,, posebno tokom kritičnih časova koje je izazvala turska nepopustljivost, napominjući svoju ličnu i zahvalnost kiparskog naroda.

“Za poslednje četiri i po godine ne samo da smo osetili posledice ekonomske krize, nego još važnije, radili smo zajedno, borili se da postignemo ponovno ujedinjenje zemlje kako bismo stvorili uslove koji će nam dozvoliti da svojim grčkim prijateljima, i našim turskim prijateljima, sunarodnicima, kažemo da smo zajedno najzad došli do rešenja koje  nam dozvoljava mirnu koegzistenciju,” rekao je kiparski predsednik. Obraćajući se Fotopoulosu, govorio je o besprekornoj upravi i bliskoj saradnji “na način da je kreirao bratske veze i besprekornu saradnju između kiparske i grčke vlade.”

“Nikad tokom vaše četiri i po godine mandata niste kreirali ni najmanji zastoj u odnosima,” nastavio je Anastasiades. Naprotiv, rekao je, ono što je odredilo naše odnose je bila bliska saradnja tokom krize.

Takođe je rekao da su sa mirom, ponosom i odličnim pripremama borili bitku u Crans Montani. Prema njegovim rečima, došlo se blizu rešenja, ako i kada Turska i njihovi sunarodnici razumeju ašu zabrinutost kao to mi razumemo njihovu. Nažalost, zadržavanje turskog zaštitničkog odnosa, ne samo prema turskoj zajednici nego i prema celom Kipru, uporno insistiranje na predlaganju rešenja koja ne bi bila funkcionalna i održiva, koja ne bi bila prihvaćena od strane kiparskih Grka, vodi do kolapsa pregovora.

“Sve druge priče treba ostaviti istoriji. Realnost je samo jedna. Kao strana kiparskih Grka, blisko sarađujemo sa grčkom vladom, i davali smo predloge za svih šest zahteva iz Guterresovog okvira, nasuprot onome što smo dobijali od Turske i kiparskih Turaka,” rekao je on.

Jedini predlog odnosio se na nastavak garancija, trajni boravak okupacionih trupa a što se tiče kiparskih Grka, nije predloženo ništa, naglasio je Anastasiades.

Obraćajući se grčkom ambasadoru, Anastasiades je rekao da je teško reći zbogom bliskom saradniku, dragom prijatelju. “Bićete fizički u Grčkoj ali ćete biti i u našim mislima, u našim srcima, jer niko ne može poreći nivo usluge koji ste nam ponudili, kako Grkoj tako i kiparskim Grcima, našoj naciji uopšte, rekao je on. Na kraju, poželeo je Fotopoulosu uspeh na novom poslu kao i dobru saradnju sa njegovim naslednikom Aikaterini Xagorari./ibna