NATO avioni presreli civilni avion iznad Crne Gore

NATO avioni presreli civilni avion iznad Crne Gore

Dva aviona Eurofighter, italijanskog ratnog vazduhoplovstva, presrela su civilni avion koji je izgubio komunikaciju sa civilnom kontrolom vazdušnog saobraćaja nad Hrvatskom i krenuo na jug prema Crnoj Gori. Ovo je prvi put da su avioni NATO-a pokrenuti u misiju za zaštitu vazdušnog prostora nad Crnom Gorom, navodi se u saopštenju Alijanse.

Italijanski avioni podignuti su u utorak sa piste Gioia del Colle, 20-ak kilometara južno od Barija, po naredbi iz NATO Kombiniovanog vazdušnog operacionog centra u Torrejonu, Španija.

“Dva Eurofighter aviona sposobna da zaštite NATO-ov vazdušni prostor nad Italijom, Albanijom i Crnom Gorom, pod pokroviteljstvom Alijanse, uspešno su presreli avion samo nekoliko minuta kasnije”, navodi se u izjavi.

Dodaje se da su piloti Eurofightera izvršili vizualnu proveru aviona kako bi se isključile moguće nezakonite radnje, tehnička ili druga pitanja. Utvrđeno je da je gubitak komunikacije povezan sa nesporazumom između civilne kontrole letenja i posade aviokompanije.

Kako je saopšteno, nakon nastavka redovnog kontakta sa civilnim kontrolorima, avion je nastavio da putuje do svoje destinacije u Hurgadi, Egipat.

Ministarstvo: Putnički avion B-737 nije ugrozio bezbednost

“Vojska Crne Gore, 9. aprila ujutro, primila je saopštenje iz Ujedinjenog vazduhoplovnog operativnog centra NATO-a, u Torrejonu, u Španiji, o dolasku putničkog aviona B- 737 u vazdušni prostor Crne Gore iz pravca Bosne i Hercegovine, koji je izgubio radio vezu sa zagrebačkom kontrolom leta”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Crne Gore.

VOC je kontaktirao kontrolu aerodroma u Podgorici i, kako je saopšteno iz ministarstva, dobilo informacije da imaju komunikaciju sa svim avionima, uključujući i B-737.

“U međuvremenu, kako to predviđa procedura, dva italijanska Eurofightera, odgovorna za zaštitu vazdušnog prostora Crne Gore i Albanije, aktivirana su, zbog provere i vizuelne identifikacije, a u cilju predostrožnosti”, navodi se u izjavi.

Italijanski lovci, kako je rečeno, izveli su presretanje u vazdušnom prostoru Albanije i identifikovali avion.

“Putnički avion B-737 nije ugrozio bezbednost, jer je komunikacija sa nadležnom jedinicom kontrole letenja odvijala glatko u vazdušnom prostoru Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je NATO misija u Crnoj Gori počela 5. juna 2018. godine, a definisano je da će vazdušni prostor Crne Gore biti zaštićen borbenim avionima Italijanskog ratnog vazduhoplovstva i Grčkog ratnog vazduhoplovstva.