NATO odlučio da da u Crnu Goru uputi tim za borbu protiv hibridnih prijetnji

NATO odlučio da da u Crnu Goru uputi tim za borbu protiv hibridnih prijetnji

Predsedavajući vojnog komiteta NATO-a maršal Stjuart Pič rekao je da se Alijansa direktno suočava sa nastojanjima ruskih hibridnih napada, zbog čega su, kako je naveo, odlučili da u Crnu Goru upute tim za borbu protiv hibridnih pretnji.

Pič je na sednici Vojnog komiteta NATO-a, koja je juče završena u Briselu, rekao da je Alijansa, želeći da se suprotstavi ovakvim ruskim akcijama, angažovala prvi NATO kontrahibridni tim u Crnoj Gori, javljaju mediji u ovoj državi.

“Prvi NATO kontrahibridni tim za podršku raspoređen je u našu zemlju saveznicu Crnu Goru, sa ciljem da pomogne u jačanju sposobnosti zemlje i odvraćanju hibridnih izazova”, rekao je Pič.

On je naveo da troškovi za odbranu nastavljaju da se povećavaju.

“Podaci NATO-a pokazuju porast od 4,6 odsto u 2019. godini. To je peta godina zaredom takvog rasta. Do kraja ove godine saveznici će uložiti više od 130 milijardi dolara”, rekao je Pič, dodajući da očekuju da će do 2024. godine taj iznos biti 400 milijardi dolara.

Američki general Mark Mili, najviši vojni oficir u zemlji i glavni vojni savetnik predsednika, ministra odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, ocenio je na istoj sjednici da je “već duže vrijeme očigledno da Rusija želi da podeli NATO i učini ga slabijim, ako ne i uništi”.

“To bi im išlo u korist. Na štetu je Evrope i SAD ako bi se NATO samo srušio i raspao”, rekao je Mili.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane nedavno su naveli da je u Crnoj Gori, od 21. do 27. novembra prošle godine boravio prvi NATO kontrahibridni tim za podršku, a predstojeći parlamentarni izbori su, kažu, glavni razlozi za angažovanje NATO tima.

“Kada je reč o hibridnim aktivnostima, Crna Gora želi da osnaži sposobnosti u oblastima koje se tiču otpornosti, kriznog menadžmenta, kritičke infrastrukture, strateške komunikacije i analize. Fokus posete NATO tima, osim uspostavljanja saradnje sa međuvladinom komisijom, bio je i na jačanju legislativnog okvira u ovoj oblasti, te njegovom sprovođenju”, rekao je Ivica Ivanović, generalni direktor za politiku odbrane.