NATO: Stoltenbergovo saopštenje o tehničkom dijalogu između Turske i Grčke izazvalo konfuziju

NATO: Stoltenbergovo saopštenje o tehničkom dijalogu između Turske i Grčke izazvalo konfuziju

Saopštenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o početku tehničkog dijaloga između Grčke i Turske u okviru NATO-a izazvala je zabunu o onome što se zaista događa u grčko-turskoj krizi na Mediteranu.

U četvrtak je lider NATO-a izdao saopštenje u kojem se navodi da su se „nakon mojih razgovora sa liderima Grčke i Turske, dva saveznika dogovorila da započnu tehničke razgovore u NATO-u kako bi uspostavili mehanizme za vojnu deeskalaciju i smanjili rizik od incidenata i nesreća u Istočnom Mediteranu“.

Odmah je reagovala grčka strana, iz čijih je diplomatskih izvora iscurila informacija da navodi o tehničkim razgovorima u NATO-u ne odgovaraju stvarnosti. U svakom slučaju, pozdravljamo nameru generalnog sekretara NATO-a da radi na uspostavljanju mehanizama za deeskalaciju unutar NATO-a. Međutim, deeskalaciju predstavlja jedino  trenutno uklanjanje svih turskih brodova iz grčkog kontinentalnog pojasa.

Na turskoj strani, Ministarstvo spoljnih poslova je u izjavi reklo da „ova inicijativa generalnog sekretara, koju podržava naša zemlja, ima za cilj da započne vojno-tehničke razgovore dve države u okviru NATO-a. Ovi razgovori usmereni na deeskalaciju nisu povezani sa rešavanjem bilateralnih pitanja između Grčke i Turske, već u suštini sa aranžmanima koje su ranije bilateralno uspostavile vojne vlasti dve zemlje. Očekujemo da će Grčka podržati ovu inicijativu generalnog sekretara NATO-a.

Pored toga, želimo još jednom da podsetimo da je naša zemlja spremna za dijalog bez uslova za pronalaženje pravednih i trajnih rešenja u okviru međunarodnog prava za probleme sa Grčkom“.

Narednih dana se očekuje da ideja u vezi sa NATO inicijativom bude pročišćena, ali i situacija sa naporima EU i Nemačke, kao i SAD za deeskalaciju napetosti na istočnom Mediteranu između Grčke i Turske. / Ibna