NATO u Kučovi počinje izgradnju prve vazduhoplovne baze na Zapadnom Balkanu

NATO u Kučovi počinje izgradnju prve vazduhoplovne baze na Zapadnom Balkanu

Izgradnja prve vojne vazduhoplovne NATO baze na Zapadnom Balkanu počeće u prvih par meseci naredne godine.

Baza, koju finansira NATO, će biti izgrađena u Kučovi, Albanija. Rekonstrukcija ove baze, u kojoj se danas nalaze zahrđali i pokvareni sovetski avioni, značiće da je Albanija postala “oči NATO-a” u regionu.

Alijansa će investirati preko 50 miliona evra samo u prvu fazu modernizacije baze u Kučovi.

Vazduhoplovna baza Kučova se nalazi 70 kilometara južno od Tirane. Napravljena je za avione Vazduhoplovnih snaga Albanije.

Projekt Kučova, za koji se očekuje da će početi iduće godine, uključuje modernizaciju baze koja će služiti kao pomoćna baza Severnoatlantske Alijanse, obezbeđujući vazdušni transport, logističku podršku, podršku vazdušnim operacijama i podršku za obuku.

Kučova će takođe služiti kao nacionalna baza za albanske Vazduhoplovne snage a ova strateška investicija NATO u Albaniji će doneti nove standarde albanskim Oružanim snagama.

Ovu vest je nedavno potvrdio NATO portparol Piers Cazalet, koji je rekao: “NATO planira da investira 51 milion evra u modernizaciju vazduhoplovne baze Kučova u Albaniji. Novac će biti utrošen na poboljšanje infrastrukture u bazi, uključujući skladišta za gorivo”.

Finansiranje je deo Programa NATO za investicije u bezbednost, koji pokriva velike projekte izgradnje u savezničkim zemljama sa ciljem poboljšanja bezbednosti NATO prostora.

Albanci, bilo gde da žive i bez obzira na političku sklonost, trebaju pozdraviti ovaj važan razvoj događaja kako za Albaniju, tako i za Albancee, bilo gde da se nalaze./ibna