Navodni brod za podršku Yavuza izazvao buru u Limasolu

Navodni brod za podršku Yavuza izazvao buru u Limasolu

Resorno ministarstvo negira bilo kakvu vezu sa turskim bušotinama

Piše: Michalis Michael

U poslednjih nekoliko sati u Limasolu je izbio talas nezadovoljstva zbog broda koji je, prema nekim medijima na Kipru, pratio turski brod za bušenje Yavuz. Ime broda je Vos Prime. Međutim, informacije se razlikuju.

Negirajući sve relevantne izvještaje, zamenik ministra za pomorstvo Kipra, Nataša Pelidou, tvrdi da nijedan brod pronađen u luci i morskom području Limasola nema ulogu podrške u ilegalnim aktivnostima turskog broda za bušenje.

Pelidou je zamoljena da komentariše relevantne izveštaje o prisustvu brodova iz holandske “Vroon Offshore Services” u pomorskom području i luci Limasol, za koji kompanija ima ugovor sa državnom naftnom kompanijom Turske (TPAO), u kontekstu ilegalnih akcija Turske u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra.

“Ne postoji razlog za zabrinutost”, rekla je Nataša Pelidou, sugerišući da “već nedeljama ova konkretna holandska kompanija daje pismena uveravanja zameniku ministarstva pomorstva da neće biti uključena u bilo kakve nezakonite aktivnosti.”

Istovremeno, ona je pozvala medije da budu posebno oprezni u pogledu onoga što emituju, jer, kako je rekla, “bilo kakva promocija ovih pitanja, kada se ne radi pažljivo, samo šteti Kipru”.

„U ovom slučaju nema razloga za zabrinutost jer nijedan brod nije uključen u bilo kakvu ilegalnu aktivnost“, ponovila je gospođa Pelidou.

Na pitanje o ovoj temi, zamenik ministra je naglasio da odluka holandske kompanije da se suzdrži od bilo kakve nezakonite aktivnosti koju su učinili Turci šalje svima poruku da treba da razmisle o bilo kakvim idejama o učešću u ilegalnim turskim planovima u kiparskoj EEZ ./ibna