“Ne smemo ponoviti greške iz prošlosti” rekao je Erdogan povodom 75 godina od bombardovanja Hirošime

“Ne smemo ponoviti greške iz prošlosti” rekao je Erdogan povodom 75 godina od bombardovanja Hirošime

Bacanje atomske bombe na Hirošimu na kraju Drugog svetskog rata trebalo bi da ojača odlučnost sveta da ne ponovi greške iz prošlosti, rekao je turski predsednik u poruci na spomen-obeležavanju povodom 75. godišnjice bombardovanja japanskog grada.

Komemoracija je održana u tokijskom Parku mira za stotine hiljada ljudi koji su izgubili život i drugim žrtvama američkog bombardovanja 6. avgusta 1945. godine.

“Izjavljujem saučešće sa Japancima, a posebno onima koji 75 godina pokušavaju prevladati svoju bol, koji su izgubili svoje najmilije”, rekao je Recep Tayyip Erdogan u izjavi, nazivajući bombardovanje jednim od najmračnijih dana u svetskoj istoriji.

„Moramo nešto naučiti iz ovog užasnog događaja; Kako je ugravirano na stubu u memorijalnom parku, ovaj dan bi trebalo da signalizira našu odlučnost da ne ponovimo greške iz prošlosti“, dodao je.

Na ovom događaju Tursku je predstavljala zvanična državna delegacija sa predsednikom Erdoganom i nekoliko ministara kojima se pridružio i turski ambasador u Tokiju Hasan Murat Merkan./ibna