Neće biti razgovora sa Srbijom bez okvirnog sporazuma, kaže kosovski premijer Haradinaj

Neće biti razgovora sa Srbijom bez okvirnog sporazuma, kaže kosovski premijer Haradinaj

Kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je u utorak da se Kosovo neće uključiti u razgovore sa Srbijom bez okvirnog sporazuma o uzajamnom priznavanju postojećih granica.

Haradinaj je kritikovao Srbiju i deo međunarodne zajednice za njihovo oklevanje da uključe ovaj princip kao deo potencijalnog sporazuma.

“Mi smo nezavisna zemlja i ne zahtevamo ništa drugo osim uzajamnog priznavanja. Nećemo se upuštati u dijalog bez okvirnog sporazuma koji uključuje uzajamno priznavanje postojećih granica“, rekao je premijer Haradinaj.

Kosovski premijer je rekao da uloga Francuske i predsednika Macrona raste i da takva uloga “može vratiti Srbiju za pregovarački sto dijaloga bez ukidanja tarifa”.

Haradinaj je također pohvalio pozive predsjednika Macrona za dijalog između dve strane.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Beogradu rekao da predsednik Macron razume “značaj problema kada je u pitanju Kosovo i da se stvari ne mogu rešiti ako nijedna strana ne učini ustupke”.

Francuski predsednik Emmanuel Macron upravo je okončao dvodnevnu službenu posetu Beogradu, upozorivši da će biti novih poticaja za obnovu pregovora za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Tokom boravka u Beogradu, rekao je da će biti domaćin sastanka dve strane u Parizu zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Srbija uslovljava nastavak razgovora ukidanjem tarifa na robu koja dolazi iz Srbije. Ove tarife su uvedene prošlog novembra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da očekuje da će se sastanak održati u Parizu u septembru, kao i onaj koji je bio zakazan za 1. jul. / ibna /