Nehumano postupanje sa decom šokiralo BiH

Nehumano postupanje sa decom šokiralo BiH

Vlada Federacije BiH (FBiH) razrešila je Upravni i Nadzorni odbor u Domu za mentalno bolesne osobe u Pazariću, kod Sarajeva, nakon što je izbila afera o maltretiranju dece smeštene u ovoj ustanovi.

Afera je pokrenuta kada je poslanica u Skupštini Kantona Sarajevo, Sabina Čudić, pokazala šokantne fotografije dece vezane za krevete i radijatore. Objasnila je da je to prouzrokovalo povrede i “ozbiljno pogoršanje njihovog mentalnog zdravlja”.

Vlada je zadužila Ministarstvo rada i socijalne politike da pokrene postupak razrešenja rukovodioca centra.

Odluka dolazi dan nakon prvog u nizu protesta koji su građani najavili ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Vlada je izrazila čvrsto opredelenje da imenuje novo rukovodstvo u ovoj instituciji, koje bi se sastojalo od profesionalnog i adekvatno obučenog osoblja. Također, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ušli su u prostorije Centra u Pazariću kako bi istražili navode o trenutnoj situaciji.

“U Centru provodimo određene aktivnosti, pod neposrednim nadzorom i uputama Tužilaštva Kantona Sarajevo”, rekao je medijima potrparol ministarstva, Mirza Hadžiabdić.

Ministar za rad i socijalnu politiku FBiH, Vesko Drljača, rekao je medijima da su informacije o postupanju sa decom u Centru šokantne i da se prema njima mora postupati na humaniji način.

„Kao građanin i ministar šokiran sam prezentovanim činjenicama i navodima. Ove stvari su još šokantnije ako znamo da se tiču mentalno ugrožene dece. Odnos koji moramo graditi prema njima mora se graditi na humaniji način. Želeo bih da kažem da Vlada nikada nije dobila službeni dokument u kome se ukazuju na kršenja i zloupotrebe u pogledu njihovog postupanja“, rekao je ministar.

Drljača je izbegao odgovor na pitanje zašto je i direktor Centra otpušten, pošto je pre nekoliko meseci prvi progovorio o nepravilnostima u toj ustanovi.

Otpušteni menadžer, Redžep Salić, rekao je medijima da neće komentarisati odluku Vlade.

Informacije o deci u Centru pokrenule su protest građana i oni su se u petak drugi dan okupili, ispred zgrade Vlade. Kako su najavili, naredni protest biće održan u subotu kod Večne vatre u centru Sarajeva. Građani nisu zadovoljni otpuštanjem i zahtevaju odlučnije akcije u cilju zaštite djece. / ibna