Nejednakost polova pogoršana zbog pandemije Covid-19

Nejednakost polova pogoršana zbog pandemije Covid-19

Mari Elka Pangestu, izvršna direktorka politike za razvoj i saradnju Svetske banke, predstavila je izveštaj Svetske banke Žene, poslovanje i zakon, 2021. godine, u kojem su zemlje klasifikovane prema rodnoj ravnopravnosti, jednakim platama i penzijama za muškarce i žene, ali takođe nedostatku odredbi za porodiljsko odsustvo.

Izazovi pandemije COVID-19 bez presedana otkrili su i pogoršali globalnu nejednakost, rekla je Pangestu.

Naglašava da za mnoge žene širom sveta to znači samo finansijsku nesigurnost, već i pretnje po njihovo zdravlje i bezbednost. U vremenima poput ovih, pravno okruženje koje podstiče finansijsku integraciju žena, čini ih manje podložnim krizi.

Ovogodišnja studija je sedma u nizu od 190 zemalja, a žene uživaju jednaka prava u samo 10 od njih. Devet od 10 zemalja su u Evropi, a Kanada je upotpunila listu.

Zemlje su rangirane u kategorije: mobilnost, radno mesto, plata, brak, roditeljstvo, preduzetništvo i penzija, pri čemu je 100 najviša ocena. Devedeset i četiri od 194 rangirane zemlje dobile su više od 80 bodova.

Na Balkanu je rang lista: Grčka, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Kosovo, Albanija, Kipar, Bugarska, Rumunija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Turska. / Ibna