Nekoliko sumnjivih, ali ne i potvrđenih slučajeva koronavirusa u BiH

Nekoliko sumnjivih, ali ne i potvrđenih slučajeva koronavirusa u BiH

Tri kineska državljana primljena su u Univerzitetski klinički centar Sarajevo i testiraju se na koronavirus, rekla je šefica Centra Sebija Izetbegović na konferenciji za novinare u utorak, dodajući da bi rezultati ispitivanja trebali biti dostupni do kraja dana.

„Moramo da obavestimo javnost o istini jer smo primetili da se šire dezinformacije o Kliničkom centru. Tačno je, dovedena su tri pacijenta i to su kineski turisti. Nije tačno da imaju visoku temperaturu. Ušli su sa simptomima prehlade, jedan od njih sa simptomima običnog gripa“, rekla je ona.

Izetbegović je objasnila da su turisti došli iz područja daleko od žarišta virusa.

Takođe je potvrdila da se grupa učenika osnovne škole, koja se vratila sa putovanja u Milano u Italiji, trenutno nalazi u karantinu u svojim kućama.

„Ne znamo čemu su bili izloženi i kuda su se kretali. Znamo samo da imaju temperaturu“, rekla je ona.

Još uvek nije jasno ko je odobrio putovanje u Milano uprkos činjenici da je infekcija koronavirusom već započela u Severnoj Italiji u vreme kada su oni krenuli iz Sarajeva. Štaviše, učenici, profesori i direktor škole došli su u ponedeljak u školu i tek tada im je Ministarstvo naredilo da idu kući.

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je u Hrvatskoj u utorak. Osoba koja je zaražena takođe je provela neko vreme u Milanu.

Kako se situacija u svetu naglo menja, moglo bi se očekivati pojavljivanje slučajeva na teritoriji cele BiH, saopštilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja Federacije BiH.

„U skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i delujući po nalogu kriznog štaba Ministarstva zdravlja, Ministarstvo provodi pojačani epidemiološki nadzor na svim graničnim prelazima u FBiH, usmeren na rano otkrivanje potencijalnih slučajeva koronavirusa i sprečavanje daljeg širenja”, saopšteno je iz Ministarstva.

To znači prolazni pregled za sve pacijente koji dolaze iz Kine, a putnici ispunjavaju sanitarni upitnik i podatke daju nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Ministarstvo je reklo da će putnicima biti data preporuka i brojevi telefona kojima trebaju da se jave u slučaju da osete bilo koji od simptoma, napominju u Ministarstvu.

Prema njima, svi strani i BiH državljani sa stalnim ili privremenim prebivalištem u FBiH, koji se vraćaju iz Kine, biće stavljeni pod zdravstvenu kontrolu i obavezne dnevne preglede te 14-dnevnu samoizolaciju.

Republika Srpska je takođe uvela mere za otkrivanje i borbu protiv koronavirusnih infekcija. U međuvremenu, u apotekama nema više zaštitnih maski jer su ih građani pokupovali radi lične zaštite./ibna