Nekoliko zgrada u BiH oštećeno u zemljotresu

Nekoliko zgrada u BiH oštećeno u zemljotresu

Samo nekoliko časova nakon što je Albaniju potresao snažan potres, jedan slabiji pogodio je Bosnu i Hercegovinu.

Zvanično, zemljotres magnitude 5,4 po Rihterovoj skali pogodio je je BiH nekoliko minuta posle 10 časova u utorak, samo nekoliko časova nakon štoje albanski lučki grad Drač, oko 340 kilometara dalje, pogođen razornijim zemljotresom.

Prema European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC), epicentar zemljotresa, koji se dogodio u 10:19, nalazio se na području u blizini južnog grada Nevesinja. Nezvanične informacije kažu da su dve osobe povređene, ali nije bilo smrtno stradalih u ovom slučaju. Povređena su dva radnika na gradilištu, u gradu Mostaru, koji su bili na skeli u trenutku kada se zemljotres dogodio. Jedan od njih je u panici skočio sa skele, a drugi je pogođen kamenom iz zgrade.

Nekoliko zgrada u gradovima Mostar, Nevesinje i Blagaj su navodno oštećeni. Građani kažu da je potres došao iznenada i da je trajao manje od jednog minuta. Ali, to je bilo dovoljno da ljudi u panici napuste zgrade. Roditelji su dolazili u škole da odvedu decu.

Potres se osetio i u Sarajevu, gde je takođe oštećeno nekoliko zgrada, ali nisu ugrožene. U nekoliko slučajeva otpali su delovi fasade.

“Bilo je strašno. Tegle i knjige su se počele tresti i padati na pod. Nikad nisam osetio tako snažan potres u Mostaru”, rekao je jedan građanin za IBNA. Dodao je da srećom nije bilo žrtava, ali da će naredna noć biti teško za sve ljude u pogođenom području.

Prošlog meseca, drugi najveći grad u BiH, Banja Luka, obeležio je 50 godina od razornog zemljotresa, kada je poginulo 15, a ranjene desetine ljudi. Grad je uništen i obnovljen, ali ovaj događaj ga je promenio i još uvek živi u sećanjima građana. Pored zemljotresa u Skoplju, nekoliko godina ranije i zemljotresa u Crnoj Gori, nekoliko godina kasnije, banjalučki zemljotres bio je jedan od najjačih u bivšoj Jugoslaviji./ibna