Nema datuma za Severnu Makedoniju i Albaniju – reakcije iz Skoplja

Nema datuma za Severnu Makedoniju i Albaniju – reakcije iz Skoplja

Severna Makedonija i Albanija nisu dobile odobrenje svih država članica EU da započnu pregovore o članstvu. Šefovi institucija EU vide ovakav zaključak kao istorijsku grešku ali problem nije mogao da se prevaziđe, uglavnom jer je Francuska osporavala. Ovo pitanje će se vratiti na dnevni red na Samitu u Zagrebu, posvećeno zapadnom Balkanu, u maju iduće godine. Odluka je donesena drugog, i završnog, dana samita EU lidera.

Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, rekao je nakon odluke da nije vreme za frustracije, apatiju i kalkulacije kako postići sitne političke poene, nego da je vreme za ujedinjenje oko državnih interesa i budućnosti države. “Uveren sam da je sada vreme da pokažemo jedinstvo i stratešku orijentaciju, bez obzira na legitimne političke razlike u mnogim pitanjima,” rekao je Pendarovski, koji je pozvao glavne političke partije na razgovor nakon odluka iz Brisela.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikola Dimitrov, napisao je na Twitter profilu da lideri EU moraju biti pošteni prema zemljama zapadnog Balkana i pojasniti odluku o budućnosti zapadnog Balkana.

Zamenik premijera za evropska pitanja Bujar Osmani istakao je da Severna Makedonija jeste deo Evrope te da današnja nepravda ne treba da je skreće od namera da nastavi da implementira reforme te od drugih prioriteta korisnih za razvoj i budućnost države./ibna