Nema govora o ukidanju mera zabrane pre kraja aprila

Nema govora o ukidanju mera zabrane pre kraja aprila

Dok je Atina iščekivala rezultate presudnog sastanka Evrogrupe, na kojem se razgovaralo o reakciji bloka na ekonomski uticaj koronavirusa, grčko Ministarstvo zdravlja objavilo je u utorak da je kod 77 novih pacijenata utvrđeno prisustvo koronavirusa. Ukupan broj ljudi koji su se zarazili virusom u Grčkoj iznosi 1832.

Uprkos relativno niskoj stopi s kojom se čini da se virus širi u Grčkoj, ne očekuje se da će Vlada početi ukidati ograničenja kretanja i druge hitne mere pre kraja aprila.

Broj umrlih se popeo na 81, pošto su u utorak preminula još dva pacijenta. Preminuli – uglavnom muškarci – u proseku su imali 74 godine, dok se velika većina (88%) imala neki  osnovni zdravstveni problem i / ili bili stariji od 70 godina.

Prema Ministarstvu, devedeset pacijenata je sada na intenzivnoj nezi, sa prosečnom starošću 65 godina. Velika većina su muškarci, dok se 71% bori sa osnovnom bolešću i / ili su stariji od 70 godina.

Do danas je u Grčkoj obavljeno preko 28.580 testova na koronavirus.

Na Svetski dan zdravlja, premijer Kyriacos Mitsotakis objavio je post na Twitteru kako bi zahvalio medicinskom i negovateljskom osoblju, koje je nazvao “herojima iza maski”, za njihovu tešku borbu protiv koronavirusa.

Predsednica Grčke Republike, Katerina Sakellaropoulou, takođe je objavila video na društvenim mrežama, pozdravljajući napore stručnjaka, istraživača, lekara, medicinskih sestara i medicinskih tehničara koji se bore protiv pandemije.

Profesor Sotiris Tsiodras, koji je na čelu grupe eksperata Ministarstva zaduženih za borbu protiv zdravstvene krize, rekao je da će put ka ukidanju zabrana i ograničenja kretanja „biti maraton“.

On je dodao da bi to mogao biti postepen proces sa više faza i objasnio da su na međunarodnom planu zemlje u različitim fazama u ciklusu pandemije. Profesor je nastavio rekavši da se u budućnosti može pojaviti potreba za ukidanjem i ponovnim nametanjem određenih mera ako to bude potrebno.

U međuvremenu, Ministarstvo civilne zaštite saopštilo je da će se o ukidanju mera u Grčkoj možda razgovarati posle 27. aprila, pod uslovom da situacija bude povoljna i  samo po savetu medicinskih stručnjaka.

Donacije od preduzeća, organizacija i pojedinaca uplaćuju se u nacionalni zdravstveni sistem otkako je u Grčkoj izbio koronavirus.

Fondacija Stavros Niarchos (SNF) najavila je u utorak veliku novu inicijativu koja ima za cilj da pomogne u rešavanju uticaja pandemije.

SNF je obezbedio neposrednu pomoć u iznosu od tri miliona dolara Univerzitetu Rockefeller da podrži permanentno istraživanje vezano za COVID-19, kao i posebne inicijative fokusirane na situaciju u Grčkoj./ibna