Nema zvaničnih sastanaka za premijera Kosova Haradinaja u SAD

Nema zvaničnih sastanaka za premijera Kosova Haradinaja u SAD

Zahtev američke vlade da Kosovo ukine tarife na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine i odbijanje kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da to učini, izgleda da je zategnuo odnose između dve zemlje.

To se videlo i tokom poslednje posete premijera Kosova Vašingtonu i Njujorku, gde ga nije primio skoro nijedan zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Iako je pre posete vlada Kosova objavila da će se premijer Haradinaj sastati sa visokim američkim funkcionerima, nikakvih zvaničnih sastanaka nije bilo.

Haradinaj se sastao samo sa ambasadorom Kosova u Vašingtonu, Vlorom Čitaku, i nekoliko puta sa članovima albansko-američke zajednice.

Američka ambasada je često pozivala na suspenziju tarifa i nastavak dijaloga sa Srbijom.

“Sveobuhvatni sporazum je u najboljem interesu Sjedinjenih Država. Ako se Kosovo ili bilo koja druga zemlja uključi u akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, suočiće se sa posledicama”, navodi se u najnovijoj izjavi američke ambasade u Prištini.

Sjedinjene Države ohrabruju Prištinu i Beograd da pregovaraju o najboljem mogućem sporazumu, izjavio je u utorak iz Tirane zamenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer.

Prema njegovim rečima, “SAD ne zagovara određeni ishod pregovaračkog procesa, nego je ono za šta se zalažemo sporazum između Beograda i Prištine koji obezbeđuje punu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova”.

Međutim, ne očekuje se da će se dijalog između Prištine i Beograda nastaviti ako se prvo ne uklone trgovinske barijere. S

druge strane, premijer Hardinaj je često ponavljao da će tarife na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi dok Srbina ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. / ibna /