Nemac Peter Beyer izabran za izvestioca SE za Kosovo

Nemac Peter Beyer izabran za izvestioca SE za Kosovo

Petera Beiera iz Nemačke, u četvrtak je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PACE) imenovala za izvestioca za situaciju na Kosovu.

Beier je pobedio ruskog člana Saveta Evrope Alekseja Kondratijeva u izboru za ovu funkciju. Tokom glasanja o Odboru Saveta Evrope (SE) za spoljne poslove, Beier je osvojio 33 glasa a Kondratijev šest.

Novi izvestilac za Kosovo, Peter Beier, član je nemačkog parlamenta iz redova hrišćanskih demokrata kancelarke Angele Merkel.

Poznat je po svojim stavovima protiv promene kosovskih granica i ranije ove godine pozvao je Evropsku uniju da imenuje specijalnog izaslanika za razgovore o Kosovu i Metohiji, ubrzo nakon što su Sjedinjene Države imenovale Matthev Palmera za svog izaslanika.

Njegovo imenovanje je pozdravljeno na Kosovu. Odlazeći premijer Ramush Haradinaj poželio je da „ova odluka bude u cilju uspešnog obnavljanja evropskog angažmana na Kosovu, kako bi se put Kosova ka punoj integraciji u evropsku porodicu ubrzao“.

Potpredsednik vlade Enver Hoxaj nazvao je imenovanje Petera Beiera „fantastičnim“.

„Nemačka je najvažniji strateški partner i pristalica Republike Kosovo za njeno članstvo u međunarodnim organizacijama. Kosovo se pokazalo i pokazaće se kao nosilac ljudskih prava i demokratskih vrednosti,” napisao je on.

Kosovo nije član Saveta Evrope, ali ima status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini./ibna