Nemačka će nastaviti da podržava Kosovo

Nemačka će nastaviti da podržava Kosovo

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, sastao se sa nemačkom delegacijom koju je predvodio potpredsednik Evropskog parlamenta, Rainer Vieland.

Na sastanku je razgovarano o nedavnim političkim dešavanjima na Kosovu i regionu, kao i o mogućnosti povećanja saradnje između Kosova i Nemačke.

Haradinaj je informisao nemačku delegaciju o prioritetima vlade, sa posebnim osvrtom na ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta, ispunjenje reformi, kao i liberalizaciju viznog režima, jačanje vladavine prava, te o značajnim procesima kroz koje Kosovo trenutno prolazi.

Takođe, bilo je reči o liberalizaciji viznog režima, evroatlantskom putu Kosova, međunarodnom jačanju kosovske državnosti, kao i postizanju konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije koji bi trebao rezultirati uzajamnim priznavanjem i koji bi doprineo regionalnoj stabilnosti kao i otvaraju perspektive evropskih integracija i za Kosovo i za Srbiju.

Haradinaj je izrazio zahvalnost Vielandu i nemačkoj državi za kontinuiranu podršku Kosova u svim periodima i zatražio povećanje saradnje u oblastima obrazovanja, ekonomskog razvoja i politike.

“Potpredsjednik EP-a Rainer Vieland je dokaz prijateljstva i naše orijentacije za održivo i dugoročno partnerstvo s Njemačkom. Njegova poseta Kosovu, sa delegacijom političkih predstavnika CDU iz Baden Vuerttemberga, preduzetnika i stručnjaka u obrazovanju, dokaz je naše posvećenosti unapređenju ovog partnerstva“, rekao je Haradinaj.

On je dodao da je iskustvo studenata koji su bili na razmeni kroz “Neograničeno obrazovanje” i drugih programa ove prirode, dalo dobru priliku za kosovske studente da dalje napreduju u svom obrazovanju i drugim mogućnostima akademske budućnosti. Haradinaj je rekao da je vlada Kosova posvećena nastavku saradnje u obrazovanju, kao i u oblastima ekonomije i politike.

Potpredsednik Evropskog parlamenta Rainer Vieland i nemačka delegacija ocenili su saradnju između Kosova i Nemačke dobrom, obećavajući dalju podršku Kosovu u ekonomskom i evro-atlantskom pogledu./ibna/