Nemačka dala “zeleno svetlo” za početak pregovora Albanije i Severne Makedonije o pristupanju EU

Nemačka dala “zeleno svetlo” za početak pregovora Albanije i Severne Makedonije o pristupanju EU

Velikom većinom glasova (476 za, 122 protiv i 16 suzdržanih) nemački Bundestag je kasno sinoć glasao za početak pregovora sa Severnom Makedonijom o pristupanju EU.

Pored toga, na istoj sednici sa 395 glasova za, 188 protiv i 16 suzdržanih, izglasana je i saglasnost da pregovori počnu i sa Albanijom. Međutim, što se Albanije tiče, Bundestag je postavio set uslova, uglavnom u vezi sa reformama koje će dovesti do funkcionisanja vladavine prava.

Predlog za početak pregovora sa ove dve zemlje zajedno su u parlamentarnu proceduru uputile stranke nemačke vladajuće koalicije (CDU, CSU, SDP).

Odobravajući predlog, nemački parlament je dao “zeleno svetlo” vladi za saglasnost na početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

U oba slučaja je istaknuto da ovo ne predstavlja saglasnost za pristupanje ove dve zemlje, nego za početak dugog procesa koji, nakon što pregovori budu završeni, a to može potrajati godinama, mogu rezultirati pristupanjem.

Konačna odluka o početku pregovora o pristupanju biće donesena sredinom Oktobra na sednici Saveta za opšta pitanja EU (15. oktobar) i na samitu EU (dva dana kasnije). Pozitivna odluka zahteva jedinstvo ali Francuska i još neke zemlje nisu iskazale čistu poziciju o ovom pitanju, jer se navodno protive nastavku proširenja EU u ovom trenutku./ibna