Nemačka diplomatija kaže da EU mora započeti razgovore o pridruživanju sa Albanijom

Nemačka diplomatija kaže da EU mora započeti razgovore o pridruživanju sa Albanijom

Nemačke diplomate insistiraju da se proces integracije Albanije u EU mora nastaviti. Kažu da je došlo vreme da se pregovori otvore i da se ovo pitanje više ne odlaže.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Čakaj održao je u Berlinu niz sastanaka sa nemačkim poslanicima kako bi informisao nemački Bundestag, različite političke grupe i parlamentarne odbore koji su uključeni u pitanja koja se tiču EU i njenog proširenja zemljama Zapadnog Balkana.

Tokom ovih sastanaka, Čakaj je tražio i obezbedio podršku u pogledu integracije Albanije. Šef parlamentarnog Odbora za spoljnu politiku u Bundestagu, Norbert Roettgen, rekao je da EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana. On je rekao da se pregovori između Albanije i EU moraju otvoriti.

Šef Odbora za izbore, imunitet i pravne postupke u nemačkom Bundestagu, Patrick Sensburg, kaže da je Albanija ostvarila napredak u procesu integracije. On je rekao da je došlo vreme da se taj napredak i promoviše.

Prema rečima Sensburga, ova dostignuća ne bi trebalo promovisati samo nemačkim zvaničnicima, već i nemačkim građanima, da bi se razumeli važni procesi kroz koje Albanija prolazi i efekti ovih procesa na druge zemlje Evropske unije.

Izveštač za Albaniju i predstavnik Zelenih u Odboru za evropske poslove u nemačkom Bundestagu, Manuel Sarrazin, podržava otvaranje pregovora za Albaniju. On kaže da se za zemlju mora doneti važna odluka. Prema njegovim rečima, ova odluka mora biti doneta kako bi se Albaniji ponudila jasna evropska perspektiva. Sarrazin kaže da je to jedina održiva alternativa za Albaniju. Stoga on poziva Evropsku uniju i nemačke političare da donesu pozitivnu odluku za Albaniju.

Drugi izveštač za Albaniju, Thomas Hacker iz Slobodnih demokrata (FDP), kaže da se Balkan mora integrisati u EU, jer to osigurava stabilnost za celu Evropu.

„Zajednički interes znači integrisanu, stabilnu i sigurnu regiju. To je najbolji promoter u prevazilaženju osećaja nacionalizma i sukoba prošlosti na Balkanu”, rekao je Haker na sastanku koji je imao sa albanskim vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova, Gentom Čakajem.

Gospodin Čakaj smatrao je sastanke koje je imao u Berlinu kao važan podsticaj za zemlju. Čakaj je smatrao Nemačku velikim partnerom koji je bio i ostao odan političkim i ekonomskim kretanjima u regionu Balkana.

On je rekao da bi bez podrške vlasti u Berlinu, proces integracije bio nemoguć za balkanske zemlje. / ibna /