Nemačka je potvrdila svoju podršku liberalizaciji viza Kosovu, kaže Pacolli

Nemačka je potvrdila svoju podršku liberalizaciji viza Kosovu, kaže Pacolli

Ministar spoljnih poslova Kosova, Behgjet Pacolli, sastao se danas u Varšavi sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Heiko Maasom.

„Veliki sastanak u Varšavi sa nemačkim ministrom spoljnih poslova, Heiko Maasom o strateškoj saradnji između Kosova i Nemačke. Nemačka je najjači evropski saveznik Kosova i sa svim svojim mehanizmima podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo i kontinuiran rad na pridruživanju EU i međunarodneim integracijama“, rekao je Pacoli.

Kosovski ministar spoljnih poslova rekao je da je na sastanku takođe razgovarano o odnosima između dve zemlje koje treba pojačati.

„Budući da je jedna od najjačih pristalica Kosova, Nemačka nastavlja da pruža podršku. Informisao sam ministra Masu o platformi dijaloga, koju je kosovski parlament usvojio pre nekoliko dana, kao i o spremnosti kosovskih vlasti da nastave dijalog. Takođe sam izrazio svoju zabrinutost zbog agresivne kampanje koju je Srbija pokrenula protiv priznavanja nezavisnosti Kosova od strane novih država”, rekao je Pacoli.

Sa svoje strane, nemački diplomata je naglasio značaj sastanka koji će se održati 29. aprila, kada su svi lideri zapadnog Balkana pozvani da učestvuju na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. / ibna /