Nemačka politika prema Zapadnom Balkanu se neće menjati

Nemačka politika prema Zapadnom Balkanu se neće menjati

Nemačka će nastaviti da podržava politiku proširenja i integracije Zapadnog Balkana i Srbije u Evropsku uniju, bez obzira na to ko će biti na čelu nove Vlade, saopštili su juče predstavnici nemačkih institucija u Srbiji.

Na okruglom stolu na temu „Da li će rezultati nemačkih izbora uticati na promenu politike prema Zapadnom Balkanu“, u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore, istaknuto je da ekonomska saradnja između Berlina i Beograda neće promeniti u bliskoj budućnosti, ali se može očekivati veće uključivanje u Zelenu agendu.

Predstavnik Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji Mak Brandle izrazio je uverenje da će Nemačka, kao jedna od najjačih zemalja EU, i dalje biti akter u procesu pristupanja Zapadnog Balkana Uniji i da će doprineti proširenju.

„Ovo posebno važi za Srbiju. Bez obzira na odnos poverenja između Angele Merkel i Aleksandra Vučića, u interesu je Nemačke da bude podržana i okružena prijateljima u zemljama članicama EU”, rekao je Mak Brandle.

Uveren je da će Nemačka nastaviti da podržava proces pristupanja EU za Zapadni Balkan i Srbiju ako kandidat Socijaldemokratske partije (SPD) Olaf Scholz bude izabran za kancelara, ali da “neće biti popusta” kada su u pitanju kriterijumi za potpunu članstvo…

“Nemačka ima interes da Srbija napreduje na ovom putu otvaranjem fondova, ali je jasno da će kriterijumi poput demokratije i vladavine prava morati biti ispunjeni”, rekao je Brandle.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer, blizak CDU-u, za Srbiju i Crnu Goru, Norbert Beckmann-Dierkes, uveren je da ne treba očekivati značajne promene u nemačkoj politici prema Zapadnom Balkanu.

„Uveren sam da se usput neće dogoditi radikalne promene, što je veoma važno“, rekla je Beckman-Dierkes.

On smatra da će Srbija i jugoistočna Evropa igrati važnu ulogu budućoj nemačkoj Vladi, posebno u pogledu evropske ekonomske i bezbednosne politike.

Direktor beogradske kancelarije Fondacije Heinrich Boll Simon Ilse, blizak Zelenima, očekuje da će se stranka pridružiti novoj Vladi ako se velike stranke ne odluče za veliku koaliciju.

„Ali mislim da to niko u Nemačkoj ne želi. U narednim nedeljama biće zanimljivo videti kako će se formirati nova Vlada “, rekla je Ilse.

Prema njegovim rečima, ako se u Nemačkoj formira takozvana „lanterna koalicija“, principi nemačke politike o proširenju EU ostaće isti, ali će se ton promeniti.

“Za očekivati je da će se nemački angažman više baviti pitanjima demokratizacije i vladavine prava u zemljama regiona, kao i Zelenom agendom”, rekao je Bell.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aletter rekao je da je inicijativa Berlinskog procesa, koju je pokrenula nemačka Vlada pod vođstvom kancelarke Angele Merkel, bila veoma uspešna i to pokazuje podatak da 400 nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji zapošljavaju 75.000 ljudi.

On je naglasio da će Nemačko-srpska privredna komora raditi na nastavku uspešne ekonomske saradnje dve zemlje.

“Sigurno će doći do promene u nekim žarišta i povećanje učešća u raznim oblastima, posebno u oblasti zaštite životne sredine i zajedničke odredbe kvalifikovane radne snage u Srbiji i Nemačkoj”, rekao je Aletter ./ IBNA