Nemačka vlada: Dijalog između Kosova i Srbije trebalo bi da se nastavi pod okriljem visokog predstavnika EU

Nemačka vlada: Dijalog između Kosova i Srbije trebalo bi da se nastavi pod okriljem visokog predstavnika EU

Nemačka, Francuska i Sjedinjene Države pažljivo prate političku situaciju na Kosovu nakon izbora 6. oktobra, smatrajući da nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom zavisi od formiranja novih institucija u Prištini.

Savezna Vlada Nemačke želi da se dijalog između Prištine i Beograda što pre obnovi pod okriljem novoimenovanog visokog predstavnika EU, Josepa Borrela, i njegovog tima. To je potvrdio portparol nemačke Vlade, naglašavajući da Berlin snažno podržava normalizaciju odnosa Prištine i Beograda.

„Savezna Vlada snažno podržava napore EU da promoviše normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Očekivanje je – u interesu obe države – da se ovaj dijalog što pre nastavi pod okriljem novoimenovanog visokog predstavnika i njegovog tima,” izjavio je za Gazeta Express portparol nemačke Vlade.

Nemačka Vlada na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel traži opoziv tarifa, smatrajući da one stoje na putu nastavka dijaloga između Kosova i Srbije. “Naše mišljenje nije promenjeno: tarife krše Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini i stoje na putu nastavka dijaloga za normalizaciju, zbog čega Nemačka, kao i EU, podržava ukidanje kaznenih tarifa”, saopštio je portparol nemačke Vlade.

Na pitanje o merama reciprociteta kao zameni za tarife koje su objavili pobednici kosovskih izbora – Samoopredelenje i Demokratski savez Kosova (LDK), nemačka Vlada kaže da ne mogu da komentarišu ovo pitanje, dodajući da će „oni studiozno analizirati bilo kakve mere koje preduzme nova Vlada“./ ibna