Nemačka Vlada poziva Kosovo i Srbiju da nastave dijalog

Nemačka Vlada poziva Kosovo i Srbiju da nastave dijalog

Nemačka Vlada i kancelarka, Angela Merkel, pozivaju Kosovo i Srbiju da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, pod okriljem Evropske unije. Nemačka Vlada kaže da rade na bliskoj saradnji sa partnerima – Francuskom i Sjedinjenim Državama na što skorijem uspostavljanju dijaloga.

Dijalog između Prištine i Beograda zaustavljen je u novembru prošle godine, nakon što je kosovska vlada uvela 100% tarife za sve uvezene srpske proizvode kako bi se suprotstavila agresivnoj kampanji Srbije protiv kosovske državnosti.

Posle uvođenja tarifa, srpska strana je odlučila da obustavi dijalog sve dok tarife ne budu ukinute. Ali, godinu dana kasnije, tarife nisu ukinute a dijalog je još uvek na čekanju. U međuvremenu, Kosovo je u oktobru održalo vanredne parlamentarne izbore i očekuje se formiranje nove vlade. Ali, uprkos postizbornom institucionalnom vakuumu, kosovski predsednik Hashim Thaci sastao se u sredu u Parizu sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, na sastanku koji je vodio francuski predsednik Emmanuel Macron.

Thaci je nakon sastanka rekao da je Kosovo spremno da nastavi bezuslovni dijalog o međusobnom priznavanju.

Nemačka poziva Prištinu i Beograd da nastave razgovore koje je omogućila Evropska unija. “Nemačka u potpunosti podržava skori nastavak dijaloga koji je omogućila Evropska unija o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova”, izjavila je nemačka Vlada u pisanoj izjavi Gazeta Ekpressu. Kancelarija za odnose sa javnošću nemačke Vlade kaže da Francuska i Njemačka usko sarađuju u tome kako postupati nakon samita o Zapadnom Balkanu, održanog 29. aprila u Berlinu.

Pored toga, nemačka Vlada pozdravlja snažnu podršku Sjedinjenih Država Balkanu i potvrđuje da usko sarađuju sa američkom vladom o važnim temama ./ibna