Nemački konzorcijum zainteresovan za izgradnju vetroparka u Crnoj Gori

Nemački konzorcijum zainteresovan za izgradnju vetroparka u Crnoj Gori

Konzorcijum nemačke kompanije WDP AG i kompanije Vjetroelektrana Budva jedini je ponuđač za izgradnju vetroelektrane Brajići, izveštava dnevni list Vijesti.

Tendersku dokumentaciju za izgradnju vetroelektrana na državnom zemljištu u opštinama Budva i Bar otkupilo je pet kompanija, uključujući konzorcijum koji se prijavio na javni poziv, koji je u petak zatvoren, dve kompanije iz Finske i po jedna iz Belgije i Kine.

Prema ovim podacima, nemačko-crnogorski konzorcijum je ponudio investiciju od EUR 100 miliona za izgradnju vetroelektrane sa potencijalom proizvodnje 100,8 megavata (MV). Za zakup 220,77 hiljada kvadratnih metara državnog zemljišta preduzeće je ponudilo EUR 2,5 po kvadratnom metru.

Tender je zahtevao minimalnu cenu godišnjeg zakupa od pet centi po kvadratnom metru. Vlada izdaje državno zemljište na 30 godina. Očekuju se podaci o planiranoj proizvodnji električne energije. Ponuda predviđa i učešće domaćih kompanija sa EUR 21.6 miliona.

Tenderska komisija ima rok od 45 dana, tj. do kraja novembra da proveri da li ponuđač ispunjava sve uslove.

Predstavnici crnogorskog Ministarstva ekonomije nedavno su objasnili da će ovaj projekat biti sproveden po tržišnim principima, što znači da nema finansijskih podsticaja države za garantovanu otkupnu cijenu.

Nemački WDP AG ima iskustva u implementaciji projekata ove vrste u mnogim zemljama, sa portfoliom instalirane snage od 4,4 hiljade MV. WDP AG je programer i operator vetroelektrana na kopnu i na obali, a deluje širom svijeta. Od 1996. godine WDP je ugradio 2.200 vetroturbina sa ukupno 4.450 MV. U međunarodnom smislu, WDP planira projekte u obimu od 8.725 MV na kopnu i 7.250 MV na moru. Godinama WDP dobija prvostepenu ocenu „A“ od strane agencije Euler Hermes (Allianz Group).