Neslaganja unutar vladajuće koalicije na Kosovu

Neslaganja unutar vladajuće koalicije na Kosovu

Građani Kosova bi mogli izaći na prevremene parlamentarne izbore zbog neslaganja unutar vladajuće koalicije. Nesuglasice se, između ostalog, odnose i na visoke takse koje je vlada uvela na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovaj potez je, takođe, pogoršao odnose između Kosova i njegovog glavnog saveznika, SAD.

Demokratska stranka Kosova (PDK) održala je u subotu sastanak u drugoj najvećoj opštini na Kosovu, u Prizrenu. PDK je takođe predložila ime za novog premijera Kosova.

Potpredsednik Demokratske partije Kosova, Enver Hodžaj rekao je da je PDK jedina politička stranka koja bi mogla da vrati poverenje međunarodne zajednice i građana u institucije u zemlji.

“Budući da smo stranka nade i optimizma, moramo vratiti povjerenje u državu. PDK je jedina koja to može da uradi. Jedini koji će biti sposoban da to uradi je Kadri Veseli, kada postane premijer Kosova”, rekao je Hodžaj.

Savez za budućnost Kosova (AAK), na čelu sa sadašnjim premijerom Ramushem Haradinajem, kaže da izjave funkcionera PDK ne smatraju pretnjom vladajućoj koaliciji. Izvori iz te stranke kažu da je to pitanje koje se tiče unutrašnjih izbora PDK.

Poslanik AAK-a, Rasim Selmaja, kaže da ova stranka ne vidi te izjave kao pretnju. Prema njegovim rečima, ambicija da se dođe na vlast je sasvim normalna.

Međutim, vladajući koalicioni partneri su pretili da će srušiti vladu koju predvodi premijer Ramush Haradinaj zbog njegovog odbijanja da ukine 100% takse uvedene na robu koja dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

S druge strane, lider partije Samoopredelenje, Albin Kurti, je također pozvao na nove izbore i stvaranje “legitimne vlade sposobne da vodi zemlju”. / ibna /