Neum je na moru, zar ne?

Neum je na moru, zar ne?

Odlukom EU da zabrani slobodan ulazak državljana BiH na njenu teritoriju zbog povećanog broja koronavirusnih infekcija, mnogi Bosanci počeli su razmišljati o tome da letni odmor provedu u jedinom gradu BiH na jadranskoj obali – Neumu.

Da, Bosna i Hercegovina je pomorska država, jer ima 24 kilometra obale u Pelješkom zalivu. U stvari, to je uski dio mora i gosti, u šali, često kažu da morate plivati polako i oprezno – ako to budete radili brzo, ući ćete u Hrvatsku. Voda je plitka, plaža je kamena, otvoreno more se ne vidi, ali … voda je slana i to znači da ste na obali Jadrana.

Ovaj koridor ima neobičnu istoriju i mnogi se pitaju kako je došlo do toga da to nije deo Hrvatske. Neum se, naime, nalazi između hrvatskog grada Dubrovnika i ostatka države. To znači da ako želite putovati iz Splita ili bilo kojeg drugog hrvatskog grada do Dubrovnika kopnenim putem, morate preći dve granice. Prema međudržavnom ugovoru, hrvatski državljani mogu preći sa ličnim kartama i ne moraju imati pasoše. Zbog toga se Hrvatska odlučila da izgradi Pelješki most, ali to je potpuno druga priča.

Dakle, istorija kaže da je Dubrovačka Republika bila u ratu sa Venecijom, koja je okupirala Dalmaciju. Da bi se zaustavile borbe, mirovni sporazum nazvan Karlovačkim ugovorom (1699) dodelio je Neum i 24 kilometra obale Osmanskom carstvu kao „tampon zonu“. Kasnije, kada je Dubrovnik izgubio nezavisnost i Venecija postala običan grad u Italiji, bez granica koje je okupirala kao Mletačka republika, Osmanlije su se odbile povući iz grada koji je kasnije postao sastavni deo Bosne i Hercegovine.

U bivšoj Jugoslaviji Neum nije bio poznato mesto za praznike sve dok štampa nije krajem 80-ih otkrila da mnogi visoki funkcioneri tamo imaju velike vikendice. To je bila velika afera u to vreme, ali nije rešena zbog početka rata u BiH. Nakon rata, a pre “vremena korone”, Neum je imao svoje redovne goste, ali stotine hiljada građana BiH letovali su u Hrvatskoj.

“Slučajni Kinez pojeo je šišmiša, a Neum je postao elitna destinacija”, prokomentarisao je jedan korisnik Tvittera gužvu na uskom putu preko sela Svitava, jedinom putu ka Neumu koji u potpunosti vodi preko teritorije BiH. Kolona automobila registrovana je na tom putu tokom vikenda, jer su građani BiH pokušavali da stignu do obale Jadrana. U nedelju je vođena rasprava između vlasti BiH i Hrvatske kako bi se utvrdilo da li je moguće putovati u Neum preko Metkovića i Ploča. Prema propisima, državljani BiH koji ulaze u Hrvatsku moraju provesti 14 dana u karantinu, osim ako su u tranzitu u drugu zemlju. Nakon pregovora i savetovanja, odluka je bila pozitivna, ali putnici se ne mogu zaustaviti na hrvatskom području.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je u ponedeljak da neće predložiti recipročne mere za hrvatske građane dodajući da očekuje “omekšavanje sa strane EU” u kratkom periodu. Činjenica je da BiH ima veliki porast koronavirusnih infekcija, ali Srbija ih takođe ima i EU nije zabranila ulazak njihovim građanima. Mnogi u BiH smatraju da zabrana ima više političkog nego medicinskog osnova.

Dok EU ne promeni svoju odluku, Neum će biti BiH Monte Carlo. Voda je slana kao i u Makarskoj. /ibna