Nevidljivi heroji Grčke

Nevidljivi heroji Grčke

Procenjuje se da su tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine grčke porodice prihvatile oko 20 000 dece iz Republike Srpske. Sada to više nisu deca, imaju sopstvene porodice, ali veze sa njihovim “grčkim porodicama”, u većini slučajeva, nisu prekinute. Sada ove grčke porodice imaju naziv – „Nevidljivi heroji Grčke“.

Mnogi u Republici Srpskoj znaju priču o grčkom pomorskom oficiru, Marinosu Ricudisu, koji je osuđen na zatvorsku kaznu kada je odbio da ide u borbu protiv Srbije tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Istina o nevidljivim herojima aktuelizovana je 25 godina nakon događaja. U čast ovih ljudi, Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj, uz podršku Ministarstva evropskih integracija i međunarodne saradnje RS, će napraviti dokumentarni film. Ministar Zlatan Klokić potvrdio je da su prve scene već snimljene.

Prema njegovim rečima, fokus priče je na grčkim porodicama i njihovom viđenju ovih događaja.

“Filmom želimo predstaviti grčku stranu priče, odnosno kako je pomoć koju su pružali našem narodu tokom građanskog rata u BiH doživljena u očima Grka, kako su se osećali kad su primili decu bez roditelja, uplašene mališane koji nisu ni znali grčki jezik”, rekao je Klokić za “Glas Srpske”.

Očekuje se da film bude završen u toku sledeće godine, a postoji mogućnost da bude snimljen i u formi serijala jer se javilo mnogo ljudi.

“Prvo snimanje bilo je u mjestu Ormilija na Halkidikiju i izazvalo je dosta emocija, jer je sticajem okolnosti na setu bila devojka čiji je otac poginuo, a koju je 1995. godine ugostila grčka porodica čiju smo priču snimali. Svima je ostala u sećanju rečenica koju je taj dan izgovorila: `Nekad nešto gubimo, a nešto dobijemo. Ja sam izgubila oca, ali mi je Bog podario novu porodicu u Grčkoj`”, ispričao je Klokić.

On je dodao da je na ideju za pokretanje kampanje došlo Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj s ciljem da se još više ojačaju srpsko-grčke veze, ali i da se ovaj humani gest grčkog naroda nikad ne zaboravi.

Klokić kaže da su nakon objave videa u kojem su pozvali grčke humaniste i dobrotvore koji su tokom rata ugostili decu iz Republike Srpske da ih kontaktiraju, prvog dana dobili mnogo pozitivnih reakcija, koje sada stižu svakodnevno, te da se već javilo više od 200 ljudi, kako Grka koji su ugostili srpsku decu, tako i mladih koji su bili u Grčkoj.