Ni jedan pojedinac ne može biti iznad države i njenih intersa, kaže Abazović

Ni jedan pojedinac ne može biti iznad države i njenih intersa, kaže Abazović

Vlada Crne Gore organizovala je danas prvu u nizu debata na temu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu.

Na otvaranju debate uvodno izlaganje imao je potpredsednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, koji je naveo da je ovo početak jednog procesa koji će se nastaviti tokom ove i narednih nedjelja.

“Potpredsednik Abazović je naglasio da ovaj Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu kopča između prošlih predloga Skupštine Crne Gore i onoga što su potrebe Vlade Crne Gore, a koje se naročito vežu za integracioni proces i poglavlja 23 i 24. Govoreći da ove izmene i dopune Zakona nisu usmerene protiv bilo koga, potpredsednik Abazović je saopštio da je Crnoj Gori potrebna veća vladavina prava i da nijedan pojedinac ne može biti iznad države i njenih nacionalnih interesa,” kaže se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Obrazlažući tekst Nacrta Zakona, Abazović je naglasio da se nakon dostavljenog mišljenja Venecijanske komisije odustalo od Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i da je to najveći iskorak koji je usaglašen sa parlamentarnom većinom. Potpredsednik Abazović je naglasio da se ovim Nacrtom menjaju kriterijumi za izbor u Tužilačkom savetu, te da Venecijanska komisija nije imala ništa protiv takve rekompozicije.

Potpredsednik Abazović je naveo da je usvajanje ovog Nacrta izmena i dopuna Zakona ključ za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou i da Crna Gora bez ovih promena ne može dalje razvijati.

Nakon izlaganja potpredsednika Vlade Abazovića, govorio je vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković.

U debati su učestvovali i Zoran Vujičić iz NVO Građanska alijansa, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić, Boris Marić iz NVO Centar za građanske slobode, kao i predsednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk, direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava Milena Bešić, advokat Mitar Šušić i državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu Jelena Đaletić.