„Ni korak unazad“ – stav grčke vlade o gostoprimstvu prema izbeglicama

„Ni korak unazad“ – stav grčke vlade o gostoprimstvu prema izbeglicama

Čini se da je grčka vlada odlučila da ne toleriše slučajeve nasilja nad izbeglicama, ali i da sprovede plan za naseljavanje i gostoprimstvo, kojeg je izradila grčka vlada, pri čemu je ministar imigracione politike poslao strogu poruku gradonačelnicima koji ga ne primenjuju.

“Nećemo pregovarati o solidarnosti, ni sa jednim gradonačelnikom koji kaže da neće prihvatiti izbeglice; ko misli da će bukom nešto postići, mora znati da mi možemo glasnije vikati i naš glas će postati oluja”, rekao je nadležni ministar D. Vitsas.

On je također pojasnio da će se program, koji se provodi u saradnji s UNHCR-om, Međunarodnom organizacijom za migracije, ministarstvima obrazovanja i rada, nastaviti provoditi. “Nećemo odstupiti ni za jedan centimetar”, rekao je on.

Prema Ministarstvu za imigracionu politiku, trenutno se provodi program sa Međunarodnom organizacijom za migracije, u 54 hotela širom Grčke i 6.000 stanova, te sa Visokim kokmesarijatom UN-a za migracije.

Ksenofobični incidenti širom Grčke

Čvrsti stav vlade dolazi nakon niza rasističkih napada koji su se dogodili u različitim regionima Grčke gde su izbeglice ugošćene. Nedavni incident je odbijanje Okružnog veća Vilije, na severozapadu Atine, da ugosti 90 izbeglica u hotelu koji je angažovala Međunarodna organizacija za migracije. Zaista, meštani su kamenjem napali izbeglice.

Istovremeno, na ostrvu Samos u istočnom Egeju, roditeljski klub, koji se ne slaže sa primenom Obvezne obrazovne strukture za izbeglice u određenoj školskoj jedinici, odlučio je da njihova deca ne idu na časove.

Kontinuirana apstinencija dece iz škole potaknula je intervenciju pravosuđa. Tako je Tužilaštvo Samosa pozvalo predstavnike roditelja i Udruženja staratelja i informisalo ih o implikacijama zakona u slučajevima nepoštovanja obaveznog obrazovanja dece. Antirasističke organizacije podnele su tužbe protiv odbora Udruženja roditelja koji ne šalju decu na časove, a cela je situacija uzrokovala intervenciju građanskog advokata.

„Naš neotuđivi princip je neometano i nediskriminatorno učešće sve dece u obrazovanju“, rekao je specijalni sekretar za upravljanje krizom. Primećeno je da 12,5000 dece pohađa nastavu u školskoj godini 2018-2019 širom Grčke, bez ozbiljnih problema. “To su ekstremne, rasističke manjine”, komentarišu vladini funkcioneri. Prošle nedelje grupa maloletne izbegličke dece iz Avganistana napadnuta je palicama na opštinskom stadionu u Konici, Janjini, a vlasti još uvek traže počinioce./ibna/