Nicos Anastasiades se sastao sa Pavlopoulosom i Mitsotakisom

Nicos Anastasiades se sastao sa Pavlopoulosom i Mitsotakisom

Predsednik Republike Kipar, Nicos Anastasiades, sastao se u Atini, u odvojenim susretima, sa predsednikom Grčke Republike i grčkim premijerom.

Anastasiades je u palatu Maximos došao ujutro i sastao se sa premijerom, Kyriakosom Mitsotakisom, a sastanak je trajao oko jedan sat. Sagovornici su imali priliku da diskutuju o najnovinem razvoju događaja u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i turskim provokacijama u istočnom Mediteranu i Egeju, očekivanjima od trilaterlnog sastanka 25. novembra u Berlinu, kojem će prisustvovati Generalni sekretar UN, Anastasiades i lider kiparskih Turaka, Mustafa Akinci.

Dogovorili su se da koordiniraju akcije kako bi se postiglo pravedno i održivo rešenje za kiparski problem, bazirano na odlukama UN.

Nakon palate Maximos, Anastasiades je otišao u predsedničku palatu, gde se sastao sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopoulosom.

Grčki predsednik je svom kiparskom kolegi ukazao na najveće pouzdanje svih u Grčkoj za politički besprekorne i odgovorne akcije na odbrani Republike Kipar kroz proces rešavanja kiparskog pitanja, dodajući da se Grčka podrška podrazumeva.

Dodao je da kiparsko pitanje nije bilateralno, nego se radi o međunarodnom a onajprije evropskom pitanju.

“Kipar je integralni deo EU i nalazi se u srcu evrozone, tako da svako rešenje kiparskog pitanja, pored evropskih i međunarodnih zakona, mora poštovati sve zahteve evropske pravne stečevine. Evropska pravna stečevina, kao i međunarodni zakoni, propisuje da Kipar može da egzistira nakon rešenja koje će dovesti do Kipra kao federalne države. Konfederacija nije prepoznata u evropskim zakonima jer pravnu stečevinu nije moguće primeniti u konfederalnoj državi. To su elementarne stvari koje Turska mora da shvati,” rekao je grčki predsednik.

“Turska mora doći do ideje da to ima veze i sa Evropom, ne samo sa međunarodnom zajednicom, nego sa Evropom sa kojom treba razgovarati o kiparskom pitanju. NI međunarodna zajednica ni Evropa, naravno, neće tolerisati tursku samovolju u kršenju kiparske Ekskluzivne ekonomske zone,” dodao je Pavlopoulos.

Kiparski predsednik je izrazio “zahvalnost kiparskog naroda za bezuslovnu podršku Grčke Republici Kipar, posebno kada dolazi od Vas i sa važnim referencama koje pokazuju obim zakona na kojem rešenje kiparskog problema treba biti zasnovano. Ranije sam se sastao sa premijerom kako bismo se koordinisali u vezi sa predstojećim sastankom sa Generalnim sekretarom UN, i kako bi bili potpuno usaglašeni ali i još jednom pokazali svoju apsolutnu odlučnost i političku volju da izađemo sa pozitivnim dnevnim redom, kako bi dogovorili obim i način pregovora i kako bi vodili konstruktivan dijalog”.

Anastasiades je takođe rekao da preduslovi koje je postavila Turska, nisu prihvatljivi.Još jednom je ponovio spremnost Republike Kipar da bude prisutna na sastanku 25. novembra u nadi da će biti stvoreni uslovi koji će omogućiti nastavak diijaloga.

U Anastasiadesovoj pratnji bili su ambasador Kipra u Grčkoj, Kyriakos Kenevezos, i portparol Vlade, Prodromos Prodromou./ibna