Nicos Anastasiades u Atini

Nicos Anastasiades u Atini

Koordinacija s Grčkom se nastavlja, dok Čavušoglu ulazi u Famagustu

Autor: Michalis Michael

Predsednik Kipra Nicos Anastasiades otputovaće sutra u Atinu gde će se sastati sa premijerom Grčke Kyriakosom Mitsotakisom u dvorcu Maximos.

Nakon sastanka, koji će se održati u podne, uslediće radni ručak.

Kiparskog predsednika će u Atini pratiti ministar spoljnih poslova, Nicos Christodoulides, portparol vlade, Prodromos Prodromou, zamenik ministra, Vassilis Palmas, ambasador Kipra u Grčkoj, Kyriakos Kenevezos, direktor Ureda predsednika Petros Dimitriou, zajedno sa državnim funkcionerima.

Poseta se, kako se izveštava, odvija u kontekstu postizanja dalje koordinacije Atina-Nikozija, zbog sastanaka koje bi trebalo da očekuje kiparski predsednik krajem meseca u UN, a posebno sa generalnim sekretarom Antoniom Guterresom. Tu će u vezi sa diskusijama i postupcima koje je UN izaslanica Lute započela na približavanju stavova postati jasno kakvi su rezultati njenih sastanaka na Kipru.

Upravo ovog trenutka na okupiranim teritorijama, pored najave o turskom „konzulatu“, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu trebalo je da poseti ograđeni grad Famagusta i tako doda još jednu u seriju provokacija koja je počela njegovom ilegalnom posetom. / ibna