Nicos Anastasiades: Zaštita zemlje nije namenjena za domaću upotrebu

Nicos Anastasiades: Zaštita zemlje nije namenjena za domaću upotrebu

Stvari se razvijaju, a za nekoliko dana videćete da će se proširiti i izvan regiona, preko Atlantika, izjavio je danas predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades, govoreći o naporima koji se ulažu u sprečavanje aktualizacije svega što se pokušava postići nezakonitim Memorandumom Turska-Libija.

U razgovoru sa novinarima nakon posete vojnom logoru „Stavros Stilianides“ u Kornosu, na pitanje o odgovoru Kipra na turske provokacije, predsednik kiparske Republike je odgovorio da „svi treba da budu svesni da planovi u Procesu implementacije nisu nešto što bi trebalo da bude vest. Kada doneseno relevantne odluke, tada ćemo govoriti o njima. Stoga, što manje kažemo, uspešniji ćemo biti u našim naporima“.

Na poziv da komentariše postupke koji su objavljeni u javnosti, kiparski predsednik je odgovorio da „neću davati komentare jer je bilo pogrešno objavljivati korake koje je preduzela Republika. Zaštita naše zemlje nije namenjena domaćoj potrošnji “.

Usledilo je još jedno pitanje o ovoj temi, a od predsednika je zatražio da komentariše medijske izveštaje, te je rekao “to je evropska politika koju sledimo, a ne izveštaji”.

Na pitanje novinara da prokomentariše dešavanja oko istrage nedavnog incidenta sa izraelskim kamionom, predsednik Anastasiades je rekao da je to “nešto što je pod nadležnošću policije i organa gonjenja. Ono što vam mogu reći je da to bar ne pravi probleme između Kipra i Izraela. Danas sam imao priliku da razgovaram sa izraelskim premijerom Benjaminom Netaniahuom. Ne samo da se nisu pojavila nikakva pitanja, već naprotiv, još jednom je rečeno da obe zemlje žele da nastave usku saradnju i konkretne akcije, kako bi se sprečilo ono što Turska pokušava da postigne svojim nezakonitim aktivnostima i svojim nevažećim sporazumima sa Libijom “.

Kada je jedan od reportera istakao da je, osim s izraelskim premijerom, takođe imao priliku da razgovara telefonom i sa egipatskim predsednikom te sa kandidatom za libanonskog premijera, predsednik Kipra je naglasio da se „radi na postizanju koordinacije na način koji može pomoći da se stvari preokrenu. U narednih nekoliko dana moglo bi biti nekih najava u vezi sa određenim oblastima delovanja“.

Na pitanje u vezi sa tim da li će ove akcije uključivati saradnju s drugim zemljama, predsednik Anastasiades je naglasio da „kada govorimo o zajedničkim akcijama, to nikada ne mislimo u vojnom smislu. Na primer, ovo su inicijative na naftovodu EastMed; za koordinisane akcije usmerene na promociju činjenice da se radi o sporazumu koji neće dati rezultate – što predstavlja nepobitan stav i Egipta i Izraela, kao i ostalih mojih kolega bilo u UN-u, EU-u ili u Arapskoj ligi.

Zbog toga kažem da se stvari razvijaju i za nekoliko dana videćete ih kako se šire izvan regiona, preko Atlantika. Kao rezultat, ono što tražim je jednostavno da ostanemo mirni; da nas sa puta ne skrenu nikakve provokacije i da radimo na način koji zaista služi dobru naše nacije “. / ibna